دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز
بررسی تاثیر مداخله آموزشی مدیریت استرس بر ترس از زایمان
بررسی تاثیر مداخله آموزشی مدیریت استرس بر ترس از زایمان و انتخاب نوع زایمان طبیعی زنان نخست زا شهرستان دشتستان : کاربردی از مدل اعتقاد بهداشتی
بارداری و زایمان مراحل مهمی در زندگی زنان هستند که با تغییرات جسمی، روانی و اجتماعی همراهاند. استرس و ترس از زایمان میتوانند سلامت روان و جسم زنان باردار نخستزا را تهدید کرده و به مشکلاتی مانند زایمان زودرس، وزن کم نوزاد، سزارینهای غیرضروری و مشکلات روانی مادر منجر شوند. مطالعات نشان میدهند که ۷۰ تا ۸۰ درصد از زنان باردار درجات مختلفی از تغییرات روانی، از جمله استرس و اضطراب را در دوران بارداری تجربه میکنند بنابراین، مداخلات آموزشی برای کاهش استرس و ترس از زایمان میتواند به بهبود بهزیستی روانی و تصمیمگیری بهتر مادران در انتخاب روش زایمان کمک کند.
از طرفی در حوزه ارتقاء سلامت تئوریها و الگوهای زیادی وجود دارند که انتخاب تئوری یا مدل مناسب در برنامه ریزی سلامت به شناخت عوامل کلیدی و تعیین مسیر درست مداخله آموزشی می انجامد. به نظر میرسد مدل مدل اعتقاد بهداشتی یک مدل جامع برای پیش بینی رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت ارائه می کند
نتایج این مطالعه نشان داد که مداخله آموزشی مدیریت استرس بهطور مؤثری استرس ادراکشده و ترس از زایمان را در زنان نخستزا کاهش میدهد. با این حال، مداخله نتوانست مستقیماً رفتار زایمانی را به سمت افزایش زایمان طبیعی تغییر دهد که ممکن است به محدودیتهای فردی و سیاستهای موجود مرتبط باشد. همبستگی بین استرس، ترس و قصد زایمان نشان میدهد که کاهش این عوامل میتواند نتایج زایمانی را بهبود بخشد. بنابراین توصیه میشود برنامههای مشابه با تمرکز بر توانمندسازی روانی و حمایتهای اجتماعی گستردهتر اجرا شوند.
مداخله آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی، بهطور مؤثری در بهبود سازههای مدل، کاهش استرس ادراکشده و ترس از زایمان، و افزایش قصد زنان برای انتخاب زایمان طبیعی نقش داشته است.
این مطلب از پایان نامه " عصمت دهقانی " دانشجوی کارشناسی ارشد آموزش بهداشت و ارتقاءسلامت به راهنمایی "دکتر مهین نظری" و با عنوان " بررسی تاثیر مداخله آموزشی مدیریت استرس بر ترس از زایمان و انتخاب نوع زایمان طبیعی زنان نخست زا شهرستان دشتستان : کاربردی از مدل اعتقاد بهداشتی " استخراج گردیده است.
نظر دهید