متن استاتیک شماره 54 موجود نیست متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1403/11/29
  • - تعداد بازدید: 31
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز

تأثیر عوامل اقلیمی بر زندگی، رفتار و سیستم بویایی پشه‌های Aedes، ناقلین اولیه بیماری‌های آربوویروسی

دکتر "ابوذر سلطانی" مدیر گروه بیولوژی و کنترل ناقلین بیماریها از برگزاری جلسه سمینار دانشجوی مقطع دکترای بیولوژی و کنترل ناقلین بیماریها خبر داد.

دکتر سلطانی با اعلام این خبر اظهار داشت: جلسه سمینار "مجتبی امینی بیرامی" با عنوان " تأثیر عوامل اقلیمی بر زندگی، رفتار و سیستم بویایی پشه‌های  Aedes، ناقلین اولیه بیماری‌های آربوویروسی" به راهنمایی خود برگزار شد.

دکتر سلطانی در این رابطه گفت: پشه‌ها مهم‌ترین ناقلین بیماری‌های منتقله توسط بندپایان در جهان محسوب میشوند زیرا  بیماری‌های مهم آربوویروسی و مالاریا را انتقال می‌دهند. در میان گونه های مختلف پشه،  Aedes aegypti (Linnaeus) ناقل عفونت های مهم آربوویروسی از جمله تب زرد، تب دانگ، چیکونگونیا و ویروس زیکا است که سالیانه موجب ابتلا و مرگ بسیاری از انسان ها به ویژه در کشورهای اندمیک می شود.

دکتر سلطانی  افزود: دما یکی از مهمترین عوامل فیزیکی موثر بر زندگی پشه ها است. گرما یا سرمای بیش از حد به دلیل ماهیت خونسرد بودن پشه ها می تواند اثرات مضری بر فیزیولوژی و رفتار پشه ها داشته باشد. برای هر گونه پشه، عملکرد رفتاری آن، مانند تغذیه یا پرواز، در یک دمای معین بهینه بوده و در محدوده دما (یعنی بین حداقل و حداکثر دمای بحرانی) ممکن است. با این وجود، حشرات استراتژی هایی را برای اجتناب از تنش حرارتی ایجاد کرده اند و برخی از گونه ها می توانند به فرآیندهای تنظیم حرارت تکیه کنند. در پشه ها دمای محیط بر رفتار، متابولیسم ، رشد و نمو وتغذیه با خون تاثیر می گذارد همچنین دما با تأثیر بر رشد پاتوژن هایی که ممکن است انتقال دهند، می تواند بر ظرفیت ناقلی پشه ها نیز تأثیر بگذارد. تغییرات آب و هوایی، فصل انتقال پشه را به دلیل تابستان‌های گرم‌تر و طولانی‌تر و زمستان‌های کوتاه‌تر افزایش می‌دهد. همچنین فصول انتقال طولانی مدت منجر به افزایش فرصت‌ها برای تقویت پاتوژن و انتقال بیماری شده و در برخی مناطق، تغییرات آب و هوایی می تواند منجر به خطر انتقال بیماری های منتقله از طریق پشه در تمام طول سال شود. همچنین تأثیر دمای محیط بر سیستم بویایی و رفتار گونه پشه Aedes aegypti که نشان دهنده تغییر واکنش های بویایی در دماهای بالاتر که بر جستجوی میزبان و انتقال پاتوژن تأثیر می گذارد. بنابراین، ملاحظات دما برای طراحی تله‌ها و طعمه‌های موثر پشه بسیار مهم است.

این جلسه با حضور اساتید، کارشناسان و دانشجویان گروه در سالن کنفرانس گروه بیولوژی و کنترل ناقلین بیماریها برگزار گردید.

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده,اخبار واحدها
  • کد خبری : 118527
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید