راههای کنترل خشم در نوجوانان (قسمت دوم)
راههای کنترل خشم در نوجوانان
واکنش مناسب به خشم در نوجوانان به متغیرهایی مانند سن، نوع رفتار و شرایط محیطی وابسته است. با این حال متخصصان مواردی را بر میشمرند که توجه به آنها بهطور کلی و در بیشتر شرایط مفید و اثربخش است. حال در این بخش قصد داریم تا 9 راهکار کنترل خشم در نوجوانان را به شما معرفی کنیم که عبارتاند از :
- احساسات نوجوان را به رسمیت بشناسید و این موضوع را به او بگویید. او باید بداند خشم یک احساس انسانی است و آنچه اهمیت دارد یافتن راه مناسب برای مدیریت احساس است.
- برای او توضیح دهید که تنها را ابراز خشم داد زدن و انجام حرکات پرخاشگران نیست و این کار برای شخصیت او مناسب نیست.
- تفاوتهای میان خشم و پرخاشگری را برای نوجوان خود روشن کنید. به او بگویید خشم و پرخاش شبیه به هم هستند و ممکن است همزمان رخ دهند. اما خشم «احساس» است و پرخاش «عمل»؛ عملی که نتیجه آن اغلب آسیب به افراد یا اشیا است. آنچه باید در کودکان و نوجوانان تغییر کند و با رفتارهای مثبت جایگزین شود، پرخاش است نه خشم.
- از موقعیتهایی که باعث کلافگی یا خشم در نوجوانان می شوند، پیشگیری کنید. اطمینان حاصل کنید کارهایی که از فرزندتان انتظار دارید مناسب سن و توان او هست یا خیر یا اگر میدانید رفتار و گفتاری و عملی نوجوان شما را عصبانی میکند، تکرارش نکنید.
- برای کنترل خشم در نوجوانان با آنها برخورد پیشگیرانه داشته باشید. یعنی پیش از اینکه خشم در نوجوانان فوران کند راجع به روشهای قابل پذیرش و غیرقابل پذیرش مدیریت احساسات با نوجوانان خود صحبت کنید.
- وقتی نوجوان شما خشمگین میشود، وقت مناسبی برای پیدا کردن روشهای مناسب بروز خشم یا صحبت کردن درباره آن نیست. صحبت ها در ارتباط با راهکارهای کنترل خشم در نوجوانان باید وقتی رخ دهد که نوجوان شما در حالت طبیعی و آرام است.
- یکی از راههای دستیابی به مهارت کنترل خشم در نوجوانان آموزش تنفس صحیح و آرام به آنها است.
- و از دیگر راهکارهای کنترل خشم در نوجوانان باید به همدلی و آموزش تکنیکهای خود مراقبتی به خود اشاره کرد اما قبل از اینها باید به این نکته توجه داشت که والدین تا زمانی که خودشان قادر به کنترل خشم نباشند نمیتوانند روش های کنترل خشم در نوجوانان را به آنها آموزش دهند .
- یکی دیگر ار مهمترین روش های کنترل خشم در نوجوان آموزش مهارت حل مسئله به آنها میباشد. به نوجوان خود بیاموزید قبل از هر کاری مخصوصا واکنشهایی همراه با خشم فکر کند و از خود بپرسد نتیجه اش قرار است چه شود؟ ایا با بروز رفتار خشمگینانه مشکل او حل میشود؟ بنابراین یکی از موثر ترین روش ها در مهارت کنترل خشم در نوجوانان این است که به آنها اموزش دهید در ابتدا خشم خود را شناسایی کنند و از موقعیت هایی که باعث بروز رفتارهای پرخاشگرانه در آنها میشود دوری کنند و در محیط تغییر ایجاد کنند.
نحوه برخورد با نوجوان خشمگین
در زندگی هر والدی ، هر چقدر هم صبور و آروم باشد، لحظههایی پیش میآید که کنترلش را از دست بدهد و اینها تاثیر منفی روی رابطه مادر یا پدر با نوجوان خود دارد و باعث لجبازی در نوجوانان و ایجاد خشم در نوجوانان میشود پس لازم است که تحمل خود را بالا ببرید و کمتر عصبانی شوید. یادتان باشد که فرزند شما از شما کوچکتر است و اگر کاری میکند مقتضای بلوغ و سنش میباشد و قصد آزار ما را ندارد. وسواس و کمال گرایی را در خودتان کم کنید. خانه کاملا مرتب، لباس های تمیز، رفتار کاملا کنترل شده، برنامهریزی منظم و خیلی چیزهای دیگر را باید فعلا فراموش کنید.
با نوجوان جر و بحث نکنیم و خودمان را در موقعیت عصبانی شدن قرار ندهیم. خیلی زمانها با نادیده گرفتن یه رفتار نوجوان مشکل حل میشود. وقتی در شرایطی قرار میگیرید که احساس میکنید در حال از دست دادن کنترلتان هستید از روشهای آرام کننده استفاده کنید. آب سرد به صورتتان بزنید و سه تا نفس خیلی عمیق بکشید. نفس عمیق یعنی هوا رو از بینی به داخل ریه ها ببرید و بعد با شدت از دهان خارج کنید طوری که صدا بدهد . برای مادران مساله بعدی این است که در شرایطی مثل خستگی زیاد ، و در زمان بیماری و … مدام با خودتان تکرار کنید که مشکل از نوجوان من نیست. من خودم آرام نیستم.
برخی دیگر از نحوههای برخورد با خشم در نوجوانان شامل موارد زیر است :
- رفتار پرخاشگرانه نشان ندهید
- به نوجوان خود حق خشمگین شدن بدهید
- خشم نوجوان را از پرخاشگریش جدا کنید
- از خشم نوجوان پریشان و آشفته نشوید. و تمرکز خود را بر روی موضوع حفظ کنید.
- از هیجانات دیگری مانند محبت و احترام را استفاده کنید
- برای نوجوان خود توضیح منطقی از موقعیت ارائه دهید
- با خودتان مدام بگویید : خشم او یک ناراحتی کوچک است نه یک فاجعه بزرگ
تهیه کننده : ملیحه مکی آبادی کارشناس گروه ارتقاء سلامت