متن استاتیک شماره 54 موجود نیست متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1401/08/14
  • - تعداد بازدید: 80
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز

آنفلوانزا

آنفلوانزا

آنفلوانزا از واژه ایتالیایی Influence به معنای بیماری که تحت تاثیر شرایط آب و هوایی است، گرفته شده است. ویروس های آنفلوانزا مسئول یکی از شدیدترین اپیدمی ها در طول تاریخ بوده اند.

ویروسهای آنفلوانزا دارای سه نوع A,B,C هستند. ویروس آنفلوانزایA  ، حیواناتی مانند پرندگان، خوک، اسب، سگ، گربه و انسان را آلوده میکنند و مخزن طبیعی آنها پرندگان آبزی هستند. نوع  Bدر انسان و اسب آبی یافت شده است. نوع C از انسان، خوک و سگ یافت شده است. اپیدمی های آنفلوانزا در فصول سرد سال ایجاد می شوند. بیماری به سرعت منتشر شده و این مسئله در فصول سرد سال با توجه به تراکم جمعیتی در اماکنی از جمله منازل، مدارس و سایر اماکن تجمعی اهمیت بیشتر می یابد. در این مواقع به دلیل سرد بودن هوا معمولا منافذ و درب و پنجره ها بسته می شوند تا هوای داخل فضا را گرم نگهدارند و لذا تبادل و تهویه مناسب هوا صورت نمی پذیرد و تجمع بار ویروسی در فضای بسته افزایش یافته و احتمال آلوده شدن در افراد را چندین برابرمی کند. همچنین احتمال ترکیب شدن انواع ویروس های آنفلوانزای انسانی با ویروس های آنفلوانزای حیوانات و از جمله پرندگان وجود دارد که منجر به همه گیری های وسیع خواهد شد.

 راه انتقال، در اثر تماس مستقیم از طریق قطرات تنفسی به هنگام عطسه و سرفه و اشیا و دستهای آلوده می باشد.

دوره کمون، 1تا 5 روز و دوره واگیری، از 24 ساعت قبل از شروع علائم تا زمان بهبودی کامل می باشد.

 علائم بیماری شامل تب  ناگهانی و بالا، سرفه، ناراحتی گلو، آب ریزش از بینی یا گرفتگی بینی، درد عضلانی، دردمفاصل، سردرد، خستگی و ضعف، تهوع، استفراغ و اسهال درتعدادی ازبیماران می باشد.

 دوره بیماری، حداقل 3 تا 8 روز می باشد.

آنفلوانزا در افراد در معرض خطر شامل سالمندان بالای 65 سال، زنان باردار، افراد دارای بیماری زمینه ای و مزمن (قلبی، ریوی، کلیوی، کبدی، عصبی، نقص سیستم ایمنی)، افراد بیش از حد چاق، کودکانی که به مدت طولانی تحت درمان با آسپرین قرار دارند و افرادی که داروی ضعیف کننده ایمنی یا کورتیکواستروئید مصرف می کنند، خطر ناشی از عوارض بیماری را افزایش می دهد.

 دریافت واکسن در گروههای در معرض خطر ذکر شده و پر خطر مانند پرسنل پزشکی و ارائه کننده خدمات بهداشتی و درمانی، افرادی که در معرض تماس با افراد بیمار یا کانون های مشکوک یا آلوده به آنفلوانزای پرندگان هستند، یکی از بهترین روشهای پیشگیری از بیماری آنفلوانزا است. همچنین پوشاندن دهان و بینی درهنگام عطسه و سرفه کردن با دستمال و دفع بهداشتی آن، شستشوی مداوم و صحیح دست ها با آب گرم و صابون به مدت 15 تا 20 ثانیه، در صورت در دسترس نبودن آب و صابون از شوینده های الکلی استفاده شود، استراحت و ماندن در منزل تا زمانی که بهبودی حاصل شود، عدم حضور در اماکن و تجمعات تا بهبودی کامل، پرهیز از دست دادن، روبوسی و در آغوش گرفتن دیگران در زمان بیماری تا بهبودی کامل، رعایت فاصله مناسب (حداقل یک متر و نیم) از افراد دارای علایم آنفلوانزا و افراد بیمار، تهویه مناسب محل کار و استراحت بدین منظور کافی می باشد.

علایم بیماری آنفلوانزا معمولا با استراحت در منزل، نوشیدن مایعات به میزان کافی،دریافت داروهای ضد دردهای عضلانی و تغذیه مناسب بهبود می یابند. بیماری آنفلوانزا یک بیماری ویروسی می باشد و لذا داروهای ضدمیکروبی (آنتی بیوتیک ها) بر روی ان تاثیری ندارند. تجویز آنتی بیوتیک با نظر پزشک و در موارد خاص ( ازجمله همراه شدن یک بیماری میکروبی با بیماری آنفلوانزا) می باشد.

دکتر "علیرضا میراحمدی زاده"عضو هیات علمی گروه اپیدمیولوژی

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده,اخبار واحدها
  • کد خبری : 68818
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید