دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز
تغذیه با شیر مادر
شیر مادر موهبتی است الهی که می تواند از تولد تا پایان زندگی، ضامن تندرستی و شکوفایی فرزند باشد. شیر مادر با مواد حفاظتی و ایمنی بخش فراوانی که دارد به عنوان غذایی کامل و منحصر به فرد برای رفع نیازهای شش ماه اول زندگی کافی است و از آن پس تا پایان سال دوم زندگی تامین کننده بخش مهمی از انرژی و مواد مغذی مورد نیاز اوست. تغذیه با شیر مادر که در قرآن کریم و احادیث هم توصیه شده است به گونه ای روز افزون مورد تائید و تاکید تمام مجامع علمی معتبر دنیا است.
شیر دهی یا تغذیه با شیر مادر:
عمل تغذیه نوزاد و یا طفل خردسال توسط شیر مادر به طور مستقیم توسط پستان های زن به جای استفاده از شیشه شیر و یا ظروف دیگر است. نوزادان قادر به انجام عملی غیر ارادی با نام رفلکس مکیدن می باشند که آنها را قادر به مکیدن و بلعیدن شیر می کند. بیشتر مادران بدون افزودن شیر جانشین یا مواد غذایی دیگر قادر به شیردهی برای مدت 6 ماه یا بیشتر از آن هستند.
مزایای شیردهی برای مادر:
-مادران شیرده کمتر دچار سرطان پستان و تخمدان و دهانه رحم می شوند.
-قندخون مادر بهتر کنترل می شود.
غذیه با شیر مادر منجر به ایجاد رابطه عاطفی مستحکم و دوطرفه بین مادر و فرزند می گردد.
-باعث شادابی و امنیت خاطر مادر می شود.
-تاخیر در حاملگی مجدد (درصورت تغذیه انحصاری با شیر مادر)
-از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه است.
مزایای تغذیه با شیر مادر برای شیرخوار:
-تغذیه با شیر مادر سبب رشد مطلوب کودک است.
-به آسانی در دسترس کودک می باشد.
-مرگ ناگهانی در کودک شیر مادر خوار فوق العاده کمتر است.
-ضریب هوشی در کودکان شیر مادر خوار بالاتر است.
-تریب شیر مادر همراه با رشد شیر خوار و در هر وعده شیر دهی تغییر می کند.
-آسانتر هضم می شود و شیر خوار زود به زود گرسنه می شود.
-تمام نیازهای غذایی مورد نیاز شیرخوار را تامین می کند.
-تغذیه با شیر مادر از بروز، آسم، اگزما و آلرژی و بسیاری بیماری های دیگر می کاهد.
-میزان ابتلا به اسهال و بیماری های انگلی در شیر خوار کمتر است.
دکتر لیلا قهرمانی دکترای تخصصی آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دانشکده بهداشت