آیا تفریح درمانی را میشناسید؟
برای جلوگیری از تاثیرات منفی استرس بر بهزیستی افراد تا کنون مداخلات و برنامه های متعددی معرفی شده اند.یکی از جامعترین آنها «تفریح درمانی» است.
به گزارش روابط عمومی دانشکده بهداشت، در دنیای مدرنی که در آن زندگی میکنیم، روزانه افراد استرسهای زیادی را تجربه میکنند. استرسهای مالی، تحصیلی، خانوادگی و... دارای تاثیرات مخربی بر سلامت جسم و روان افراد هستند.تفریح درمانی به معنای استفاده از برنامه های تفریحی در جهت ارتقای سلامت، توانایی عملکردی، استقلال و کیفیت زندگی است. در حقیقت تفریح درمانی شامل طیفی از فعالیتها است که اثربخشی آنها در بهبود سلامت جسم و روان تائید شده است. فعالیت های تفریح درمانی شامل برنامه های هنری، موسیقی، ورزشی، بازی، سفر و سایر فعالیتهای فراغتی میشود. این فعالیتها با توجه به اهداف برنامه و ویژگیهای گروه هدف انتخاب میشوند و توسط متخصص تفریح درمانی اجرا میشود. طیف وسیع فعالیتهای تفریح درمانی شامل برنامه های روانشناختی، جسمانی یا هر دو میشود. نکته مثبت این است که این فعالیت ها در محیطهای فردی و گروهی انجام و میتوانند روابط اجتماعی افراد را افزایش میدهد. فواید بیشمار تفریح درمانی در کنار احساس لذت و شادی که برای افراد فراهم میکند آن را به محبوبترین روشهای درمانی تبدیل کرده است. مهمترین فواید برنامه های تفریح درمانی عبارتند از:
- آموزش مهارتهای جدید، افراد را به ایجاد اهداف جدید در زندگی تشویق میکند.
- غیر دارویی بودن فعالیت ها، علاوه بر کاهش هزینه اقتصادی، احتمال تداخلات دارویی را نیز کمتر میکند. این مسئله به ویژه در سالمندان که به دلیل ابتلا به بیماری مزمن از چندین دارو استفاده میکنند، اهمیت دارد.
- تفریحدرمانی می تواند از طریق فعالیت های خلاقانه، احساس توانایی و شایستگی افراد را بهبود بخشد.
- افزایش ظرفیتهای روانشناختی در نتیجه فعالیت ها، تاب آوری و بهزیستی افراد را در زمان مواجهه با مشکلات افزایش میدهد.
- تفریح درمانی، سبک زندگی سالم را ترویج می دهد و به طور کلی به رهایی از استرس و افسردگی افراد کمک می کند.
از آنجایی که تفریح درمانی بر همه ابعاد سلامت تأثیر گذار است، در بیمارستانها، مراکز بهداشتی و خدماتی، مراکز مراقبتی و اجتماعی، مراکز روانشناسی، مراکز نگهداری روزانه، پارکها و موسسه های تفریح درمانی و حتی مدارس کشورهای پیشرفته مورد استقبال واقع شدهاست.
یکی دیگر از نکات حائز اهمیت در برنامه های تفریح درمانی تناسب آنها با نیازهای افراد ناتوان یا سالمند است. با توجه به روند سالمند شدن جمعیت در کشورمان و افزایش جمعیت افراد سالمند در سالهای آینده به کارگیری برنامه تفریح درمانی برای داشتن سالمندانی سالم، شاداب و موفق توصیه میشود.
مهسا یاراللهی، کارشناس ارشد سلامت سالمندی:mahsa.yar@yahoo.com
طاهره دیابر، کارشناس امور فرهنگی دانشکده بهداشت: d.daryabor@gmail.com
پایان خبر
نظر دهید