متن استاتیک شماره 54 موجود نیست متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1403/07/18

اصول ارگونومی در محیط مدرسه / بخش اول

طراحی مناسب میز و صندلی

• ارتفاع و ابعاد: میزها و صندلی‌ها باید با قد کودکان سازگار باشند. ارتفاع میز باید به‌گونه‌ای باشد که وقتی کودک نشسته، آرنج‌ها به‌راحتی روی میز قرار گیرند و زانوها زیر آن جا بگیرند. صندلی‌ها باید به‌گونه‌ای طراحی شوند که حمایت لازم از کمر و پشت را فراهم کنند.
  • مواد و طراحی: مواد استفاده‌ شده در ساخت میز و صندلی باید مقاوم و راحت باشند. همچنین، طراحی صندلی‌ها باید به‌گونه‌ای باشد که از چرخش و لغزش کودک جلوگیری کند.
  • حمایت از کمر: صندلی‌ها باید از یک حمایت مناسب برای ناحیه کمر برخوردار باشند. این حمایت می‌تواند به حفظ وضعیت صحیح بدن و جلوگیری از مشکلات اسکلتی-عضلانی کمک کند.

اهمیت ارتفاع و زاویه نشستن

• زاویه نشستن: زاویه صحیح نشستن می‌تواند به کاهش فشار بر ستون فقرات کمک کند. کودک باید به‌گونه‌ای بنشیند که پاها به‌راحتی روی زمین قرار گیرند و زانوها در زاویه 90 درجه باشند.
  • ارتفاع صحیح: ارتفاع نشیمنگاه صندلی باید به‌گونه‌ای باشد که پای کودک به‌راحتی روی زمین قرار گیرد و کمر در حالت صاف باشد. این موضوع به بهبود گردش خون و کاهش خستگی کمک می‌کند.
  • پشتیبانی از پشت: استفاده از پشتی‌های مناسب برای صندلی‌ها می‌تواند به حفظ انحنای طبیعی ستون فقرات کمک کند و از بروز دردهای مزمن جلوگیری کند.

انتخاب مواد و ابزارهای آموزشی ارگونومیک

• کتاب‌ها و لوازم‌تحریر: انتخاب کتاب‌ها و لوازم‌تحریر با وزن مناسب و طراحی ارگونومیک می‌تواند به کاهش فشار بر روی کمر و گردن کودک کمک کند. همچنین، استفاده از ابزارهای آموزشی با طراحی مناسب می‌تواند یادگیری را تسهیل کند.
  • تبلت‌ها و کامپیوترها: با توجه به استفاده روزافزون از فناوری در آموزش، انتخاب تبلت‌ها و کامپیوترهایی با طراحی ارگونومیک، به‌خصوص از نظر صفحه‌کلید و نمایشگر، اهمیت دارد. استفاده از مانیتورهایی با ارتفاع مناسب و استفاده از پایه‌ها می‌تواند به کاهش فشار بر گردن و چشم‌ها کمک کند.
  • لوازم ورزشی: در کنار وسایل آموزشی، لوازم ورزشی نیز باید با طراحی مناسب برای جلوگیری از آسیب‌های جسمی انتخاب شوند. انتخاب لوازم ورزشی با وزن و ابعاد مناسب برای کودکان می‌تواند به فعالیت بدنی ایمن و موثر کمک کند.

دکتر حمیدرضا مکرمی عضو هیات علمی گروه ارگونومی دانشکده