دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز
اصول تهیه و نگهداری مواد غذایی
برای حفظ سلامتی بدن غذایی که می خوریم باید سالم و مقوی باشد برای این منظور باید مواد غذایی سالم را انتخاب و به روش بهداشتی و مناسب نگهداری کنیم.
نکات کلی برای خرید و نگهداری مواد غذایی
تا حد امکان از فروشگاههایی که فروشندگان آنها شرایط بهداشت مواد غذایی را رعایت میکنند خرید نمایید.
حتما به تاریخ تولید و انقضاء ، شماره پروانه ساخت از وزارت بهداشت و علامت استاندارد توجه نمایید.
گوشت ، مرغ و ماهی را بعد از سایر مواد غذایی خرید نمایید.
از خرید بسته های غذایی معیوب و آسیب دیده اجتناب کنید.
غذاهای منجمد شده در دمای فریزر ( 20 درجه زیر صفر) تا سه ماه قابل نگهداری است. مانند انواع گوشت ماهی و سبزی
برای رفع انجماد گوشت و سایر مواد غذایی قرار دادن در یخچال روش بهتر و مطمئن تر و بهتری است.
از روزنامه برای بسته بندی و حمل مواد غذایی به خصوص نان استفاده نکنید.
بهتر است سبزی ها را به صورت خام و در بسته های کوچک در فریزر نگهداری کنید.
گوشت های تازه که رنگ صورتی یا قرمز روشن ، بوی طبیعی و بافتی سالم ، قابل ارتجاع و غیر لزج دارند و دارای مهر تایید سازمان دامپزشکی هستند را خریداری کنید.
گوشت مرغ
مرغ تازه که سطح آن درخشنده و مرطوب است بوی غیر طبیعی نمی دهد را انتخاب کنید.
مرغ مناسب باید وزنی بین یک ونیم تا دو کیلوگرم داشته باشد.
گوشت ماهی
ماهی تازه و سالم باید دارای ظاهری درخشان با چشمهای برآمده و براق باشد .
بافت ماهی باید محکم و قابل ارتجاع بوده و فلس ها محکم به بدن ماهی چسبیده باشد .
وجود لکه های آبی تیره وسیاه روی شکم ماهی دلیل بر کهنگی آن است.
تخم مرغ
از خرید تخم مرغ شکسته یا ترک خورده خودداری نمایید.
به تاریخ مصرف آن دقت کنید.
تخم مرغ را برای نگهداری در یخچال نشویید و هنگام مصرف تخم مرغ آنها را یکی یکی در ظرف جداگانه شکسته و در صورت داشتن لکه خون یا بوی نامطبوع از مصرف آن خودداری کنید.
حبوبات
هنگام خرید حبوبات دقت شود که عاری از سوراخ و آفت زدگی باشند.
برای نگهداری حبوبات آنها را در ظروف در بسته ، در جای خشک و خنک نگهداری کنید.
مغزها ( پسته ، گردو ، بادام و...)
در هنگام خرید مغزها توجه داشته باشید که دارای ظاهری سالم و عاری از کپک زدگی و بوی نامطبوع باشند.
برای نگهداری آجیل و مغزها جای سرد و خنک را انتخاب کنید.
شیر و فرآورده های آن
در هنگلام خرید شیر و فرآورده های آن به تاریخ تولید و مصرف آن توجه کنید.
بهتر است در صورت مشکوک بودن به سلامت شیر قبل از مصرف حداقل به مدت 10 دقیقه آن را بجوشانید.
کشک را به صورت پاستوریزه تهیه کنید و قبل از مصرف حتما آن را بجوشانید.
نمک
توصیه می شود نمکهای یددار که در کیسه های مات بسته بندی شده است خریداری نمایید.
از خرید نمکهای فله ای که توسط افراد دوره گر عرضه میگردد خودداری نمایید.
مصرف نمک رادر موادغذایی به حداقل برسانید.
نمک یددار را می بایست در آخرین لحظات پخت به غذا اضافه نمود.
دکتر محمدحسین کاوه دکترای تخصصی آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دانشکده بهداشت