• 1400/08/29
دانشکده بهداشت

اصول خودمراقبتی در بیماری کووید-19

بیماری کووید-19یک بیماری تنفسی است که از ویروسی بنام کرونا ویروس به انسان منتقل میکند و در سال 2019 شیوعش در جهان به رسمیت شناخته شد. این بیماری علائمی مانند سرما خورگی دارد ولی با شدت و قدرت سرایت شدیدتر.

به گزارش روابط عمومی دانشکده بهداشت، راههای انتقال کوروناویروس جدید همانند سایر ویروسها و ویروس آنفلوانزاست یعنی از طریق تماس دست آلوده شده به ترشحات تنفسی با چشم، بینی و دهان و از راه قطرات تنفسی از طریق عطسه، سرفه و صحبت کردن چهره به چهره به مدت طوالنی منتقل میشود.

بهترین روش جلوگیری از ابتلا به این نوع ویروس رعایت اصول خودمراقبتی است.

خودمراقبتی یعنی مراقبت از خود، یعنی اینکه ما برای حفظ سلامت و شادابی خود، کارهای روزمره کوچکی انجام دهیم تا زندگی بهتر و سالم تری داشته باشیم . خودمراقبتی شامل اقداماتی است آموختنی ، آگاهانه و هدفمند که هر فردی برای خود، خانواده و دیگران انجام می دهد تا سالم بماند، از سلامت جسمی و روانی خود حفاظت کند، نیازهای اجتماعی خود را برآورده سازد، از بیماری ها یا حوادث پیشگیری کند، از ناخوش ها و بیماری های مزمن مراقبت کند و نیز از سلامت خود بعد از بیماری حاد یا ترخیص از بیمارستان حفاظت کند. خود مراقبتی به وضوح موجب افزایش کارآیی و مهارت های فردی ما می شود.

· شستشوی با دقت دست با آب و صابون ، به خصوص پس از لمس سطوح عمومی.

· استفاده از ضدعفونی کنده دست که حاوی حداقل 60 درصد الکل باشد، در صورت دیده نشدن کثیف بودن دست ها، جایگزین مناسبی می باشد.

● رعایت بهداشت تنفسی (مثلاً پوشاندن دهان در هنگام سرفه یا عطسه).

● جلوگیری از لمس صورت (به ویژه چشم ، بینی و دهان).

● جلوگیری از تماس نزدیک با افراد بیمار و جلوگیری از ازدحام ( مخصوصا در فضاهای کم تهویه) در صورت امکان.

● تمیز کردن و گندزدایی اشیاء و سطوحی که اغلب لمس می شوند.

· رعایت فاصله اجتماعی

· استفاده زیاد از مایعات

· مصرف روزانه ویتامین c

· مصرف دمنوش های گیاهی مفید برای دستگاه تنفسی مانند آویشن و ...

به ویژه، افراد مسن و افراد دارای شرایط پزشکی مزمن باید به انجام این اقدامات ترغیب شوند.

برای افرادی که علائم تنفسی ندارند ، پوشیدن ماسک پزشکی در جامعه توصیه نمی شود ، حتی اگر در منطقه این بیماری شیوع داشته باشد؛ پوشیدن ماسک اهمیت سایر اقدامات عمومی را برای جلوگیری از عفونت کاهش نمی دهد و ممکن است منجر به بروز مشکلاتی در زمینه تهیه ماسک و هزینه آن شود.

افرادی که بیمار می شوند (به عنوان مثال تب و علائم تنفسی) باید تشویق شوند که از مدرسه یا محل کار دور بمانند.

· تنها راه جلوگیری از سرایت آن تشخیص زودهنگام و درمان بیمار در قرنطینه است.

افرادی‌که با مبتلایان به کرونا ویروس در ارتباط هستند باید تحت نظر باشند.

باید محدویت‌های مسافرتی به مناطق آلوده به ویروس و همچنین جلوگیری از گردهمایی‌های عمومی ایجاد شود.

اثرات خود مراقبتی در بیماری کووید19:

انرژی ما را تجدید می کند.

استرس ما را کاهش می دهد.

باعث افزایش اعتماد به نفس می شود.

کاهش هزینه ها و افزایش امید به زندگی را در پی دارد.

باعث کاهش ابتلا به بیماری می شود.

باعث صرفه جویی در وقت و انرژی فرد

دکتر عبدالرحیم اسداللهی عضو هیات علمی گروه آموزش بهداشت و ارتقا سلامت دانشکده بهداشت

برای دسترسی به پمفلت آموزشی اینجا کلیک نمایید.

فریبا برزگری مدیر روابط عمومی دانشکده بهداشت