• 1400/09/06

ایمن سازی بخاری ها در شروع فصل سرما

هر ساله با شروع فصل سرما شاهد مرگ تعداد زیادی از هموطنان هستیم که به دلیل رعایت نکردن نکات ایمنی دچار مسمومیت با گاز منوکسیدکربن می شوند و جان خود را از دست می دهند.

به گزارش روابط عمومی دانشکده بهداشت، در سال 1399، بیش از 500 نفر در استان فارس دچار مسمومیت با گاز مونوکسید کربن شدند که از این تعداد 12 نفر بر اثر شدت مسمومیت جان باختند. منواکسیدکربن گازی بی رنگ، بی بو و بسیار سمی است که به علت عملکرد ناقص بخاری مانند سوختن ناقص گاز، نصب غیر صحیح، یا استفاده ناصحیح از آن در محیط منتشر می شود.

با شروع فصل سرما راه اندازی بخاری­ها آغاز می شود. به خاطر داشته باشید که بخاری با نشان استاندارد تهیه نمایید. هنگام نصب بخاری باید به نکات مختلفی توجه شود که در اینجا به مهمترین آنها اشاره می شود:

1.       هنگام نصب بخاری حتماً با افرادی که در این زمینه تخصص دارند مشورت نمایید و نکات ایمنی را از آنها جویا شوید.

2.       اطمینان حاصل کنید که مسیر دودکش کاملا باز باشد. هنگام ورود به منزل جدید، قبل از استفاده از وسایل گازسوز، مسیر دودکش را با یک وزنه و طناب محکم از پشت بام تا محل دریچه و مبدأ دودکش کنترل کنید تا از باز بودن آن طور کامل مطمئن شوید

3.       عبور دادن دودکش از داخل سقف کاذب، بویژه حمام - به دلیل امکان پوسیدگی و نشت گاز- خطرناک است.

4.       محلی که بخاری را نصب قرار می دهید باید چند سانتیمتر از سطح زمین فاصله‌ داشته باشد؛ بنابراین هنگام خرید دقت کنید که بخاری پایه های مناسب داشته باشد.

5.       محل نصب بخاری باید به گونه ای باشد که حداقل 30 سانتی متر از وسایل غیر قابل اشتعال (مانند دیوار) و 50 سانتیمتر از وسایل قابل استعال (مانند پرده) فاصله داشته باشد.

6.       از نصب بخاری داخل حمام به شدت پرهیز نمایید. به هیچ عنوان این کار را انجام ندهید.

7.       از لوله بخاری سالم و بدون درز یا بریدگی استفاده کنید.

8.       برای اتصال گاز به بخاری از شلنگ استاندارد با طول مناسب (حداکثر 120 سانتیمتر) استفاده کنید.

9.       دودکش های توکار باید حداقل یک متر از سطح پشت بام بالاتر باشد. استفاده از کلاهک های اچ (H) شکل روی دودکش ارجحیت دارد.

10.   هیچگاه دودکش را در فضاهای بسته ساختمان که جریان طبیعی هوا وجود ندارد قرار ندهید.

11.   از یک دودکش مشترک برای دو وسیله گازسوز استفاده نکنید. هر بخاری باید دودکش مخصوص خود را داشته باشد.

12.   لوله های خرطومی (آکاردئونی) به عنوان دودکش بخاری مناسب نیستند، زیرا امکان نشت گاز از آنها زیاد است.

13.   پس از رعایت نکات بالا، بخاری را روشن نمایید. پس از چند دقیقه به لوله بخاری دست بزنید. تمام طول لوله بخاری باید گرم شده باشد. سرد بودن دودکش نشانه این است که گازهای حاصل از سوختن گاز از آن عبور نمیکنند و به بیرون تخلیه نمی شوند و بنابراین زنگ خطری برای شما است. وقتی وسیله گازسوز کار میکند باید دودکش داغ باشد.

14.   در زمان هایی که منزل نیستید (حتی برای یک ساعت)، حتما بخاری را خاموش نمایید./فریبا برزگری