• 1400/09/27

بی اختیاری ادرار در زنان سالمند و درمان آن

در دوران سالمندی مشکلات متعددی به وجود می‌آید که یکی از این مشکلات، دفع ادرار است که دچار تغییراتی می­شود؛ مثلاً تحمل نگه داشتن ادرار کم می­شود، عضلات شکم و لگن ضعیف می­شوند، مثانه کاملاً خالی نمی­شود.

به گزارش روابط عمومی دانشکده بهداشت،این تغییرات طبیعی، احتمال بروز برخی بیماری­ها را بیشتر می­کند، یکی از این بیماری­ها بی‌اختیاری ادرار است؛ بی‌اختیاری ادراری به نشت غیرارادی ادرار اطلاق می­شود.

علائم بی اختیاری ادرار:

آیا به هنگام عطسه سرفه خنده یا حرکت کردن متوجه می شوید که چند قطره ادرار بی اختیار می ریزد؟

آیا زمانی که احساس دفع ادرار دارید تا رسیدن به دستشویی نمی توانید خود را نگه دارید؟

آیا ادرارتان قطره قطره می ریزد؟

همه ی موارد فوق می تواند علائمی از بی اختیاری ادراری باشد بی اختیاری ادراری می تواند به دلیل عفونت های ادراری زایمانهای زیاد یا سخت بزرگی پروستات عوارض داروها شل شدن عضلات کف لگن ایجاد شود.

شما بااین مشکلات چه می کنید؟

آیا سعی می کنید کمتر از خانه خارج شوید؟

آیا در مهمانی ها شرکت نمی کنید؟

آیا خوردن آب و مایعات دیگر را کم می کنید؟

نوشیدن آب کافی برای جلوگیری از عفونت ادراری لارم است.

توصیه ها:

این مشکلات قابل حل است پس:

برای برطرف شدن مشکل به پزشک مراجعه کنید.

هر 2 ساعت برای ادرار کردن به توالت بروید.

در طول روز 6 تا 8 لیوان مایعات بنوشید بعد از ساعت 8 شب از نوشیدن مایعات خودداری کنید.

و مهم ترین نکته : عضلات کف لگن را تقویت کنید.

شناسایی عضلات کف لگن برای خانم ها:

1-      فرض کنید که در حالت دفع ادرار هستید و می خواهید جریان ادرار خود را متوقف کنید و دوباره شروع کنید ( این کار را در حین ادرار کردن انجام ندهید زیرا منجر به عفونت ادراری می شود)

2-      عضلات مقعدی که به طور معمول ار انها برای جلوگیری از حرکات معده و گازاستفاده می کنید منقبض کنید

ماهیچه هایی که برای این کار استفاده می کنید همان عضلات کف لگن شما هستند.

مراحل انجام تمرینات

عضلات کف لگن خود را منقبض کنید و به مدت 3 تا 5 ثانیه نگه دارید  در طول انقباض نفس خود را حبس نکنید وتنفس خودرا بیشتر کنید سپس به مدت 10 ثانیه خود را رها کنید بعد ازیکهفته یک ثانیه به مدت انقباض اضافه کنید. این حرکت را 3 بار در روز با 10 بار تکرار در روز به مدت 2 ماه انجام دهید.

این تمرینات را در هر حالتی ایستاده نشسته خوابیده می توانید انجام دهید.

دکتر لیلا قهرمانی عضو هیات علمی آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت و سلامت سالمندی

فریبا برزگری مدیر روابط عمومی دانشکده بهداشت