دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز
تاثیر اجرای برنامه آموزشی پیشگیری از سیگار در بین دانش آموزان غیر سیگاری
تاثیر اجرای برنامه آموزشی پیشگیری از سیگار در بین دانش آموزان غیر سیگاری
عادت به سیگار کشیدن به نگرانی اصلی سلامت عمومی در میان جمعیت جوان تبدیل شده است.
به گزارش روابط عمومی دانشکده بهداشت، شروع سیگار کشیدن در اوایل نوجوانی خطر سکته مغزی و عفونت تنفسی را افزایش میدهد. در کشورهای در حال توسعه، 70 درصد مرگ و میرها به دلیل بیماریهای مرتبط با سیگار است. یک نظرسنجی ملی که در بین نوجوانان مالزیایی (10 تا 19 ساله) انجام شد، نشان داد که 7/78 درصد از افراد سیگاری اولین سیگار خود را قبل از سن 14 سالگی مصرف کردهاند. بر اساس برتئوری رفتار برنامه ریزی، قصد نوجوانان برای سیگار کشیدن تحت تاثیر نگرش آنها نسبت به سیگار کشیدن و نحوه درک افراد از دوستان و خانواده نسبت سیگارکشیدن است، همچنین میزان آسان یا دشواری عدم شروع رفتار سیگار کشیدن برای فرد و آگاهی از خطرات سیگار است.
بنابراین مطالعه ای با هدف پیشگیری از مصرف سیگار در بین نوجوانان غیر سیگاری مدارس ابتدایی در سال 2019 انجام شد. دادههای این مطالعه از دانشآموزان سال پنجم (140 نفر) از چهار مدرسه ابتدایی دولتی در مناطق کوانتان و پاهانگ مالزی جمعآوری شد. مدارس شرکت کننده به طور تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها در ابتدا و 3 ماه پس از مداخله، از پرسشنامه خودایفا مبتنی برتئوری رفتار برنامه ریزی و تعیین سطوح مونوکسید کربن بازدمی (CO) استفاده شد.
نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد هر دو گروه مداخله و کنترل دارای ویژگیهای جمعیت شناختی مشابهی هستند به جز تعداد بستگان نزدیک سیگاری (007/0 = p) و نقش مذهب در پیشگیری از سیگار کشیدن (049/0 = p). در 3 ماه پس از مداخله، درصد افراد غیرسیگاری در گروه مداخله 100 درصد باقی ماند، در حالی که 9/2 درصد از شرکت کنندگان در گروه کنترل گزارش کردند که در 7 روز گذشته سیگار کشیده اند. در مقایسه، میانگین نمرات نگرش ها، هنجارهای ذهنی و نیات غیرسیگاری گروه مداخله به طور قابل توجهی بهبود یافت. نکته قابل توجه در این مقاله این است که بدلیل وجود تفاوت بین گروه های مداخله و کنترل قبل از مداخله، پژوهشگر جهت از بین بردن اثرشانس و تعدیل اثر مداخلهگرها و عوامل مخدوشگر از Multivariate Analysis of Covariance استفاده نموده است . این مداخله در جلوگیری از شروع سیگار کشیدن در میان نوجوانان مالزیایی موثر بود. با این حال، ارزیابی بیشتر از این مداخله در میان جمعیت های مختلف مورد نیاز است.لازم به ذکر است که توصیه شده است، مطالعات طولی نیز جهت بررسی پایداری اثربخشی این مداخلات صورت گیرد./برزگری
این مطلب از برگزاری ژورنال کلاب دانشجو "الهه زارع" به راهنمایی دکتر "مسعود کریمی" تهیه شده است.
دکتر "مسعود کریمی"پزشک و عضو هیات علمی گروه آموزش بهداشت و ارتقا سلامت دانشکده بهداشت
نظر دهید