متن استاتیک شماره 54 موجود نیست متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1402/10/24
  • - تعداد بازدید: 106
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
دانشکده بهداشت

تغذیه تکمیلی در کودکان ( 6 ماهگی تا 2 سالگی )

کودکان رشد سریع و فعالیت زیادی دارند و به همین علت تغذیه کودکان اهمیت زیادی دارد. تغذیه کودک برای رشد و سلامتی، از موارد قابل توجه و ضروری است. دوران کودکی دوران بسیار مهم و حساس در عمر هر فرد محسوب می‌شود، به‌ویژه دو سال اول زندگی که برای رشد و تکامل مطلوب و تأمین سلامت انسان در سایر دوره‌های زندگی دوره‌ای حیاتی و کلیدی است.

شیر مادر اولین غذا و بهترین مواد مغذی برای رشد و نمو سالم نوزادان است. شیرخواران در6 ماه اول زندگی به منظور تامین رشد ، تکامل و سلامتی فقط باید با شیر مادر تغذیه شوند و هیچ نوع مایعات یا غذای جامد دیگری دریافت نکند. شیرمادر بهترین الگوی رشد و تکامل را برای کودکان فراهم کرده و در ضمن کمک به حفاظت شیرخوار در مقابل ابتلا  به عفونت ها و بیماری های دوران کودکی می کند. همچنین ، تغذیه با شیرمادر کودکان را در برابر بیماری های مزمن سال های آتی عمر مثل بیماری های قلبی- عروقی، دیابت، چاقی و سرطان ها محافظت می کند.

تغذیه با شیرمادر به تنهایی تا پایان شش ماه اول تولد نیازهای تغذیه ای شیرخوار را تامین می کند. بنابر این از سن 6 ماهگی به بعد شیرخوار علاوه بر شیر مادر به غذاهای سالم و مناسب، کم حجم و پرانرژی نیاز دارد. تغذیه تکمیلی به مواد غذایی جامد ، نیمه جامد یا مایع حاوی مواد مغذی و انرژی اطلاق می شود که علاوه بر شیر مادر به شیرخوار داده می شود. طی دوره تغذیه تکمیلی ، اگرچه تغذیه با شیرمادر همچنان به عنوان منبع مهم تامین مواد مغذی و عوامل حفاظتی حداقل تا 2 سالگی ادامه می یابد، اما شیرخوار به تدریج با غذاهای خانواده آشنا شده وبه آنها عادت می کند.

شروع زودرس غذاهای کمکی ( قبل از 6 ماه ) پیامدهای زیر را به دنبال دارد :

جایگزین شدن با شیرمادر و عدم تامین نیازهای تغذیه ای کودک

کاهش تولید و ترشح شیر و محروم ماندن شیرخوار از مزایای تغذیه انحصاری با شیر مادر

افزایش احتمال ابتلا به بیماری ها

افزایش احتمال بروز آلرژی

افزایش ابتلا به تاخیر رشد و سوء تغذیه

به تاخیر انداختن شروع تغذیه تکمیلی ( بعد از ۶ ماهگی) دارای  معایب زیر است :

بد غذایی کودکان به دلیل به تاخیر افتادن آشنا شدن شیرخوار با مزه و قوام انواع غذاها و مشکل در قبول مواد غذایی و بلعیدن غذا

به تعویق افتادن تکامل عمل جویدن، نخوردن غذا توسط کودک و در نتیجه کم غذایی، اختلال رشد و سوء تغذیه

عدم دریافت مواد مغذی لازم برای پیشگیری از سوء تغذیه و اختلالاتی مثل کم خونی فقر آهن

آهسته تر شدن رشد و تکامل کودک

 

 

 

نحوه شروع و معرفی غذاهای تکمیلی

در ابتدا به اندازه ای که کودک تقاضا دارد بایستی به او شیر مادر داده شود. غلاتی مانند آرد برنج به عنوان اولین ماده غذایی می باشند که به کودک داده می شود.

فرنی یکی از بهترین غذاهایی است که می توان یک بار در روز به اندازه ی 1 تا 3 قاشق مرباخوری شروع کرد و کم کم بر مقدار آن، متناسب با اشتهای کودک اضافه کنید. از هفته دوم شروع غذای کمکی می توان علاوه بر فرنی، شیر برنج (کاملا" پخته و له شده) و حریره بادام نیز به کودک داد. این غذاها نیز باید از مقدار کم و یکبار در روز شروع شود و بتدریج براساس میل شیرخوار بیشتر شود.

پس از غلات میتوان گوشت ( گوسفند و مرغ)، سبزی و میوه را در غذای شیرخوار گنجاند. گوشت ها ، سبزی ها و میوه ها را می توان به شکل پوره به شیرخوارداد. بعد از تحمل غذاهای یک جزئی مانند پوره گوشت، پوره سبزی ها و میوه ها می توان ترکیبی از دو یا چند ماده غذایی مانند سبزی ، میوه ، گوشت و غلات را به شکل پوره های ترکیبی یا سوپ به شیرخوار داد. از 9 ماهگی می توان غذاهای انگشتی مانند تکه های کوچک میوه های نرم و رسیده و سبزی های پخته مانند هویج، سیب زمینی، موز، گالبی، ماکارونی پخته شده، پنیر، تکه های کوچک گوشت پخته شده ریز ریز شده یا چرخ کرده بدون چربی یا کوفته قلقلی کاملا پخته شده یا با پشت قاشق له شده را به شیرخوار معرفی نمود. از پایان یازده ماهگی کم کم کودک را به غذای خانواده می توان عادت داد. همچنین می توان تنوع غذایی کودک را بیشتر کرد.

 

این مطلب از از پایان‌نامه‌ی دانشجو "محدثه مصلی نژاد" دانشجوی کارشناسی ارشد آموزش بهداشت به راهنمایی دکتر "مسعود کریمی" و با عنوان" بررسی تاثیر دو نوع  پیام آموزشی (تهدیدی و تشویقی) بر قصد و رفتارهای تغذیه تکمیلی و شاخص های تن سنجی شیرخواران، کاربردی از مدل فرایند موازی توسعه داده شده " استخراج گردیده است.

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده,اخبار واحدها
  • کد خبری : 93070
کلیدواژه