متن استاتیک شماره 54 موجود نیست متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1399/07/16
  • - تعداد بازدید: 2816
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز

جدول و نمودار استاندارد قد و وزن نوزاد و کودک

جدول و نمودار استاندارد قد و وزن نوزاد و کودک

به گزارش روابط عمومی دانشکده بهداشت، الگوی رشد هرنوزاد با نوزاد دیگر تا حدودی متفاوت است که این تفاوت نگران کننده نیست. باید بدانید که رشد نوزاد ممکن است به ژن و مدل رشدی خودش وابسته باشد اما رشدشان در هر سن باید در یک محدوده‌ای قرار بگیرد و تغییرات زیادی در آن وجود نداشته باشد. یک نمودار متناسب از روند رشد قد و وزن کودک با توجه به سن او می‌تواند به شما در اندازه‌گیری قد و وزن کودکتان کمک کند و این امکان را به شما بدهد که بتوانید او را با همسن و سالان خودش مقایسه کنید. با توجه به این نمودار شما و پزشک متوجه می‌شوید که رشد کودک روندی منظم و سالم را طی می‌کند یا خیر. اگر پزشک میان رشد کودک و نمودار تعیین شده تغییرات قابل توجهی را ببیند به زودی شما را برای انجام اقدامات لازم در جریان می‌گذارد.

نمودار قد و وزن در کودک دختر و پسر متفاوت از یکدیگر است و به این دلیل که الگوی رشدی‌شان باهم تفاوت‌هایی دارد، عموما پسرها قد بلندتری از دخترها دارند و وزن‌شان سنگین‌تر است.

آماده کردن نمودار قد و وزن کودک

بعد از تولد نوزاد، پزشک او مرتبا قد و وزن او را تحت معاینه قرار می‌دهد. در هر معاینه قد، وزن و دور سر کودک را اندازه می‌گیرد و نسبت به آن‌ها در محل مربوط علامت‌هایی را قرارمی‌دهد. این علامت‌ها نموداری را تشکیل می‌دهند که می‌توان با آن به رشد کودک و چگونگی افزایش قد و وزنش پی برد. این نمودارها با استانداردهای اعلام شده مقایسه می‌شوند. نسبت به سیر و تحول کودک و مقایسه با استاندارها سلامت و تغدیه مناسب او تایید می‌شود.

نکاتی برای آگاهی از نمودار قد و وزن کودک 

حرکت کودک

به خاطر داشته باشید که ممکن است در هنگام اندازه‌گیری کودک شما حرکت داشته باشد یا پیچ و تابی را در بدنش ایجاد کند. به همین علت ممکن است در بعضی مواقع نمودار قد و وزن او به درستی علامت‌گذاری نشود.

تعداد دفعه‌های اندازی‌گیری نمودار قد و وزن کودک

با یکبار اندازه‌گیری ممکن است اطلاعات خوب و کافی به دست شما نرسد. این احتمال وجود دارد که در هنگام بررسی قد و وزن کودک به اسهال مبتلا شده باشد و وزن خود را از دست بدهد که بعد از بهبودی وزن خود را باز می‌یابد. پس اندازه‌گیری باید با تعداد دفعات زیاد صورت بگیرد.

‌تحقیق و ارزیابی 

محدوده طبیعی وزن، طیف گسترده‌ای دارد که برای بررسی و آگاهی از آن نیازمند تحقیق و ارزیابی هستید و نمی‌توانید بدون آموزش و تحقیق به خوبی از آن آگاه شوید که این مورد گاهی می‌تواند باعث نگرانی بی‌مورد شما بشود.

نمودار قد و وزن کودک و دلایل بروز اختلالات رشد

تغذیه ناسالم

تغذیه مناسب، ویتامین‌ها و کالری‌هایی که برای رشد کودک مناسب است را به بدن او می‌رساند اما اگر این تغذیه نامتناسب باشد می‌تواند رشد کودک را تحت تاثیر قرار بدهد و آن‌را از الگوی متناسب دور کند. همچنین تا 6 ماهگی منبع اصلی تغذیه کودک برای رشد متناسب باید شیر مادر باشد.

عدم سلامت مادر در بارداری

سلامت مادر در زمان بارداری باعث می‌شود که مواد مغذی به خوبی در بدن جنین ذخیره شود و رشد او را مخصوصا تا سال‌های اول زندگی تحت تاثیر قرار می‌دهد. اگر شما در دوران بارداری سلامت کامل نداشته باشید، رشد کودک را از الگوی اصلی خارج می‌کنید و باعث می‌شوید که به طور طبیعی سیر تکامل را پی نگیرد.

وزن نامتناسب نوزاد در زمان تولد

وزن نوزاد در زمان تولد نشان می‌دهد که در دوران بارداری چگونه او را تغذیه کرده‌اید. این موضوع را به یاد داشته باشید که اگر وزن او در تولد کم باشد ممکن است روند رشد او به سرعت طی شود اما اگر رشد در او به خوبی صورت نگرفت نشانه عدم وزن متناسب در زمان تولد است.

بیماری‌های معمولی و کوچک

بیماری‌هایی مانند گوش‌درد، آنفولانزا می‌تواند رشد کودک را برای یک مدت کوتاه تحت تاثیر قرار بدهد. بعد از بهبودی این بیماری‌ها، وزن از دست رفته بازگشته و الگوی رشد به حالت اولیه آن باز برمی‌گردد.

عدم سلامت مادر بعد از زایمان

اگر مادر بعد از زایمان دچار افسردگی یا هر بیماری دیگری بشود به خوبی نمی‌تواند به کودک خود رسیدگی کند. این دوره یکی از مهم‌ترین دوره‌های تاثیرگذار در رشد است و می‌تواند تا سال‌های بعدی، زندگی‌اش را تغییر دهد. در نتیجه الگوی رشد او تغییراتی می‌کند.


نمودار و جدول قد و وزن نوزاد و کودکمشورت با پزشک 

در بعضی مواقع ممکن است از الگو و نمودار رشدی کودکتان به خوبی سر در نیاورید. در این حالت ممکن است که نگرانی‌های زیادی در شما ایجاد شود یا بالعکس مورد مهمی باشد که آن‌را نادیده بگیرید. در این حالت باید با پزشک مشورت کنید تا ابهام را برای شما از بین ببرد. اگر متوجه آهسته و کند شدن فرآیند رشد کودکتان شدید حتما در این باره با متخصص مربوطه مشورت کنید تا مشکل را برطرف کند.

پایان خبر/

تهیه کننده: فریبا برزگری کارشناس بهداشت عمومی- خانواده دانشکده بهداشت

فریبا برزگری مدیر روابط عمومی دانشکده

 

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده,اخبار واحدها
  • کد خبری : 30527
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید