دانشکده بهداشت شیراز
عوامل مؤثر بر آمادگی روحی برای زایمان
اطلاعات و آگاهی داشتن اطلاعات کافی و آگاهی از فرایند زایمان تغییراتی که در بدن رخ میدهد و راهکارهای مدیریت درد و استرس می تواند به آمادگی روحی کمک کند. آگاهی از فرایند زایمان و تجربه های دیگران میتواند اعتماد به نفس را افزایش دهد و از ایجاد ترس و اضطراب جلوگیری کند.
حمایت اجتماعی حمایت خانواده همسر و دیگر افراد نزدیک در اطراف مادر میتواند بهبود آمادگی روحی را تسهیل کند. حضور و حمایت افراد در طول فرایند زایمان، احساس ارتباط و امنیت را تقویت میکند و مادر را در مقابل استرس و نگرانی های زایمان قوی تر می کند.
روشهای آرامش و تمرینات روانشناختی استفاده از روشهای آرامش مانند تنفس عمیق، مدیتیشن یوگا و تمرینات روانشناختی میتواند بهبود آمادگی روحی را فراهم کند این روشها به مادران کمک می کنند تا آرام و متمرکز باشند استرس را کاهش دهند و با احساسات و تغییرات درونی خود بهتر سازگار شوند. وانی، اعتماد به نفس، پذیرش تغییرات بدنی و آمادگی برای نقش مادری است.
کدام هفته برای زایمان طبیعی بهتر است؟
ممکن است بسیاری از افراد انتخابی برای زایمان خود نداشته باشند. اگر حق انتخابی برای زمان زایمان خود دارید حداقل باید ۳۹ هفته صبر کنید آرامش ذهنی و جسمی داشته باشید ۳۰ دقیقه پیاده روی در روز طی بارداری، یوگا و شنای بارداری تأثیر به سزایی در زایمان طبیعی دارد. این ورزش ها مادر را از لحاظ ذهنی و جسمی برای بارداری آماده می کند. ورزش به شما فرصتی میدهد تا به موارد زیر توجه کنید: نفس کشیدن تنش / آرامش / انعطاف پذیری
برای شروع درد زایمان چه باید کرد؟
قبل از انجام هر کاری توصیه میشود در این خصوص با متخصصین مشورت داشته باشید در ادامه راهکارهایی نیز برای شما ذکر خواهد شد
فعال باشید.
حرکت داشتن به شروع زایمان کمک میکند. نیازی نیست که در کلاسهای خاصی شرکت کنید. همان پیاده روی ساده می تواند به شروع زایمان کمک کند.
افزایش فشار به گشاد شدن دهانه رحم کمک میکند. حتی اگر این تمرین برای زایمان تاثیر چندانی نداشته باشد، برای کاهش استرس و تقویت عضلات بسیار کمک کننده است.
رابطه جنسی داشته باشید
معمولا رابطه جنسی برای شروع زایمان توصیه می شود، تا زمانی که کیسه آب پاره نشده است رابطه جنسی خطری برای شما ندارد. با این حال بهتر است با توجه به وضعیتی که دارید با پزشک معالج خود نیز مشورت داشته باشید.
لازم به ذکر است که مایع منی سرشار از پروستاگلاندین است هورمونی که منجر به انقباض عضلات رحم میشود. علاوه بر این ارضا شدن منجر به تحریک رحم میشود. رابطه جنسی باعث آزاد شدن هورمون اکسی توسین و انقباض رحم میشود.
چرا زایمان طبیعی؟
تولد یک فرآیند طبیعی بوده و بدن انسان برای آن طراحی شده است. متأسفانه بعضی از مادران برای جلوگیری از درد و مشکلات سزارین را ترجیح می دهند. اگر تصمیم به زایمان طبیعی دارید، احساسات مختلفی را خواهید داشت. احساس درد و فشار را بیشتر تجربه خواهید کرد. با این حال هنگامی که کودک به کانال زایمان وارد می شود شما فقط در طول انقباضات فشار را تجربه خواهید کرد تا فشار ثابت و افزایش یابد.
ورزش برای آمادگی زایمان طبیعی
ورزش به شما می کند تا بدنی آماده تر برای زایمان داشته باشید. علاوه بر این منجر به بازگشت سریع وزن به قبل از تولد نوزاد میشود.
چه عادت به ورزش کردن داشته باشید چه فرد تازه کاری باشید می توانید با انجام این تمرینات بدن خود را برای زایمان طبیعی آماده کنید.
تأثیر آمادگی روحی بر تجربه زایمان
تأثیر آمادگی روحی بر تجربه زایمان طبیعی یا سزارین یکی از جوانب مهم و قابل توجه در زمینه مادران است که آرامش و آمادگی روحی مادران میتواند بهبود مدیریت درد قبل، حین و بعد از زایمان را تسهیل کند. با آماده شدن به نقش مادری و آگاهی از روشهای مدیریت درد مانند تمرینات تنفسی و تکنیکهای آرامش مادران میتوانند بهتر با درد زایمان سازگار شوند و از راهکارهای موثری برای کاهش درد استفاده کنند. این تاثیرات عبارتند از :تجربه موثرتر و پربارتر بهبود رابطه مادر و نوزاد، عوامل مؤثر بر آمادگی روحی و جسمانی برای زایمان،ارتباط بهتر با نوزاد.
برای دسترسی به پمفلت آموزشی اینجا کلیک نمایید.
دکتر مهین نظری، دانشیار گروه ارتقاء سلامت دانشکده بهداشت