دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز
مواجهه بالای کودکان ساکن در خانواده های با والدین قلیانی با ترکیبات خطرناک و سرطانزا
مواجهه بالای کودکان ساکن در خانواده های با والدین قلیانی با ترکیبات خطرناک و سرطانزا
استعمال دخانیات از جمله قلیان و سیگار دارای اثرات منفی بر سلامتی افراد استعمال کننده و افراد در معرض دود منتشره از آنها دارد. این اثرات در افراد حساس جامعه مانند کودکان خطرناکتر است.
به گزارش روابط عمومی دانشکده بهداشت، در مطالعه ای که توسط محققان دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز صورت گرفت نشان داده شد که کودکان در خانواده هایی که در آنها قلیان استعمال می شود تا 8 برابر بیشتر از سایرین در معرض خطر هستند.
در این مطالعه که حاصل از پایان نامه خانم "زینب طباطبایی" با راهنمایی دکتر "محمدعلی بقاپور " عضو هیئت علمی گروه مهندسی بهداشت محیط بود ترکیبات بنزن، تولوئن، اتیل بنزن و زایلنها که ترکیبات سرطانزا و بلقوه خطرناکی برای سلامت انسانها است در نمونه ادرار 50 کودک دبستانی که والدین آنها استعمال قلیان در خانه داشتند و 50 کودک دبستانی که خانواده آنها هیچ گونه استعمال قلیان یا سایر دخانیات دیگری نداشتند و هوای داخل این منازل اندازه گیری شد. در نهایت با توجه به نتایج به دست آمده مشاهده شد که ترکیبات نامبرده در ادرار کودکان با والدین قلیانی تقریبا 4 برابر بیشتر از کودکان با والدین غیر قلیانی بود. همچنین میزان این ترکیبات سرطان زا در هوای درون خانه این افراد تا 8 برابر بیشتر از خانه هایی بود که در آن قلیان یا سیگار استعمال نمیشد.
از این رو با توجه به اهمیت حفظ سلامت کودکان توصیه میشود از استعمال قلیان و یا هر دخانیات دیگری در منزل و محیط های بسته خودداری شود. چرا که مصرف قلیان و دخانیات در فضا های بسته که فاقد تهویه مناسب است موجب مواجهه بیشتر افراد با این ترکیبات خطرناک شده و افزایش مواجهه با این ترکیبات به نوبه خود باعث بالا رفتن خطر ابتلا به بیماری های حاد تنفسی و مزمن از جمله سرطان میشود.
تهیه کننده: علیرضا عباسی کارشناس گروه مهندسی بهداشت محیط
نظر دهید