متن استاتیک شماره 54 موجود نیست متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1401/11/04
  • - تعداد بازدید: 978
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز

نقش زیره کفش ضدلغزش در حفظ تعادل و پیشگیری از سقوط در سالمندان

نقش زیره کفش ضدلغزش در حفظ تعادل و پیشگیری از سقوط در سالمندان

 

با توجه به افزایش روند سالمندی و به وجود آمدن پدیده سونامی سالمندی در جهان این قشر نیازمند توجه و مراقبت ویژه ای می باشند در واقع سالمندان بخش بسیار مهمی از جامعه محسوب می شوندو نیازمند مراقبت های پزشکی و بهداشتی بیشتری نسبت به بقیه افراد جامعه هستند. گزارش­ها نشان داده است که در سال 2000 حدود ششصد میلیون نفر از جمعیت جهان سن 60 سال و بالاتر داشتند و این رقم در سال 2025 به یک میلیارد و دویست میلیون نفر(14 درصد از کل جمعیت جهان)و در سال 2050 به دو میلیارد نفر (8/21درصد) خواهد رسید به گفته فولر در سال 2000 سقوط پدیده ای است که سالانه ناتوانی های زیادی در افراد ایجاد می کنند که باعث کاهش امید به زندگی و کیفیت زندگی می شود و هزینه های اقتصادی، اجتماعی و روانی زیادی را برای این افراد فراهم می کند و سالانه تعداد زیادی را به بخش اورژانس بیمارستان می کشاند. سالمندانی که دچار سقوط می شوند معمولا وابسته می شوند و اعتماد به نفس آنها کاهش می یابد.

 

سالمندان از نظر جسمی افراد آسیب پذیر تری نسبت به سایر گروه های جامعه تلقی می شوند و معمولا سقوط در این افراد بیشتر رخ می دهد و چون بیماری های جسمی بیشتری در این افراد به خصوص پوکی استخوان وجود دارد و مستعد آسیب بیشتری هستند اثرات جسمی زیادی را برای آنها ایجاد میکند. که از بیشترین صدمات ناشی از سقوط شکستگی در استخوان ران و لگن است چون این قسمت ها جز تکیه گاه های اصلی بدن محسوب شده و فشار بیشتری نسبت به سایر قسمت ها روی این بخش از بدن وجود دارد و به هنگام  سقوط این قسمت ها بیشتر از هر جایی دچار آسیب می شوند.

 سقوط دارای علل متفاوتی می باشد که به دودسته درونی و بیرونی تقسیم می شوند. علت های اصلی درونی  از جمله :جنس مونث  به دلیل آسیب پذیر تر بودن ، افزایش سن چون ذخیره بدن کاهش می یابد، تعادل ضعیف، بینایی ضعیف که باعث افزایش خطر سقوط می شود ، مشکلات قلبی عروقی، ضعف عضلات و علل بیرونی مثل :مصرف دارو زیرا گیجی به همراه دارد باعث افزایش سقوط در سالمندان می شود به گفته منانت در سال 2008 که از گفته شرینگتون در سال  2003 تفسیر کرده است که یکی از علل مهم بیرونی در سقوط سالمندان عدم تعادل و کفش نامناسب در آنها می باشد که یک عامل تغییر پذیر است. از علل دیگر بیرونی محیط نا مناسب را نیز می توان مثال زد.

در واقع پای افراد از مهم ترین قسمت های بدن افراد محسوب می شود زیرا پای انسان محوری ترین قسمت بدن محسوب می شود و  همه فشار بدن روی این قسمت قرار دارد به همین علت نیازمند به توجه ویژه و مراقبت های بیشتری می باشد.  بنابراین پوشیدن کفش مناسب از مهم ترین روش های پیشگیری از سقوط است و تاثیر خصوصیات کفش بر موقعیت پا نسبت به سطح راه رفتن کاملا مشهود است. و مشخص شده است که کفش نقش مهمی در جلوگیری از زمین خوردن در افراد سالمند دارد.

از مهم ترین ویژگی های کفش مناسب برای سالمندان زیره بیرونی کفش است که در کنترل وضعیت پایداری بدن نقش زیادی دارد. علاوه بر آن درون کفش نیز باید نرم باشد که پای سالمند احساس تنگی یا خشکی نداشته باشد. همچنین ارتفاع پاشنه کفش در راه رفتن و حس تعادل بسیار حائز اهمیت است و اشکال یا ناهمواری پاشنه خطر سقوط را بیشتر میکند پاشنه نا هموارو مرتفع بطور قابل توجهی میزان راه رفتن را تغییر می دهد و هرچه ارتفاع کفش بلند تر باشد تعادل را کم و باعث افزایش خطرسقوط می شود.  پس پاشنه کفش و کف های کفش بسیار حائز اهمیت می باشند.

از قسمت های بسیار مهم کفش زیره کفش است بطوری که کفش های دارای کف های لغزنده و کف های بسیار خشک و نسبتا ضخیم با احساس موقعیت تداخل ایجاد می کنند و باعث بی ثباتی شده و تعادل را کاهش می دهد و افزایش  خطر سقوط را به دنبال خود دارند به همین علت توصیه بیشتر بر پوشیدن کفش هایی با زیره نسبتا نرم و راحت و همچنین کف زیره هایی که اصطکاک بیشتری با سطح زمین داشته باشند می باشد. همچنین کف کفش بر تعادل ایستاده و راه رفتن در افراد سالمند بسیار تاثیر گذار است.

همانطور که در بالا ذکر و از اهمیت های کفش و قسمت های مختلف کفش توضیح داده شد سالمندان چون بیشتر از سایر گروه ها پیاده روی میکنند، قدم میزنند و معمولا تعادل ضعیفی دارند و بیشتر از سایرین نیز مستعد سقوط می باشند یا حتی بعضی از آنها از واکر استفاده میکنند و باید از کفش های مناسب تری استفاده کنند به همین علت بیشتر از سایرین نیازمند به کفش های ضد لغزش می باشند.

این مطلب از جلسه دفاع از پایان نامه خانم "زهرا نوروزی" در مقطع کارشناسی ارشد "سلامت سالمندی" به راهنمایی "دکتر عبدالرحیم اسداللهی" و با عنوان "شناسایی و ارزیابی زیره کفش های ضدلغزش موجود ددر بازرا ایران برای حفظ تعادل و پیشگیری از سقوط در زنان سالمند بنیاد فرزانگان فرهیخته شیراز: یک کارآزمایی شاهددار موازی" استخراج گردیده است.

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده,اخبار واحدها
  • کد خبری : 73390
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید