واکسیناسیون
واکسیناسیون
واکسیناسیون
براى اولینبار در سال 1796 ادوارد جنر در زمینه واکسیناسیون اصولى، برعلیه آبله فعالیت کرد. او نه تنها منشأ بیمارىهاى عفونى را کشف کرد، بلکه ثابت کرد که محافظت در مقابل آن ها از طریق تزریق میکروبهاى ضعیف شده که ایجاد بیمارى خفیف مىکنند، امکانپذیر است. نتیجه این کار یک ایمنى فعال، قابل اعتماد و طولانى خواهد بود. جنر از واژه واکسیناسیون استفاده نکرد، بلکه به جایش لفظ مایهکوبی یا " واریوله واکسینه" را به کار برد. معنای لغوی اصطلاح لاتین اخیر " تاول های ریز گاو " است. تا حدود یک قرن بعد، مایه کوبی جنری آبله گاوی، تنها روش ایمنسازی علیه بیماری بود. در سال 1880 لویی پاستور برای ایمنسازی مرغان علیه وبا، روشی ابداع کرد؛ او باکتری ایجاد کننده این بیماری را جداسازی کرد و با کشت شکل ضعیف شده و تلقیح آن به مرغ ها، آن ها را نسبت به حمله مرگ بار بیماری ایمن ساخت.
ایمن سازی، یا مصون سازی، فرایندی است که در آن سیستم ایمنی بدن فرد در برابر یک عامل (شناخته شده به عنوان ایمونوژن) تقویت میشود. ایمن سازی به دو دسته فعال و غیر فعال تقسیم می شود.
ایمن سازی فعال مهمترین و مؤثرترین وسیله در طب پیشگیری است. در این روش به طور مصنوعی از راه تزریق یا خوراکی تعداد کمی از ارگانیسمهای خاص و ضعیف شده، کشته شده یا سموم تغییر شکل داده شده(توکسویید) وارد بدن میشود.
در ایمن سازی غیر فعال عناصر پیشساخته شده سیستم ایمنی به افراد انتقال پیدا میکند؛ بنابراین بدن نیازی به تولید این عناصر ندارد. به عبارت دیگر بدن، خود پادتن را نساخته است اما به پادتن ساخته شده و آماده نیاز دارد.
بدن انسان، به خودی خود، نیروی مقاومت و غلبه یافتن بر میکروب ها را دارد. این
حالت را " مصونیت " می نامند. اما در برخی از موارد باید به نحوی به بدن
کمک کرد، تا چنین مصونیتی را پیداکند. در بسیاری از بیماری ها، با یک بار ابتلا به
آن، بدن برای همیشه در مقابل آن مصونیت پیدا می کند. مانند آبله، سرخک و آبله
مرغان اما بیماری های دیگری مانند آنفولانزا ممکن است چندین بار به سراغ انسان
بیایند. پس برای رهایی از چنگ آن ها و به طور مصنوعی در انسان مصونیت ایجاد می
کنند .
بدین طریق که ویروس، میکروب ضعیف شده یا توکسوئید آن بیماری
را به بدن تزریق کرده یا از راه خوراکی وارد بدن می کنند. در این روش شخص دچار
حالت خفیفی از آن بیماری می شود؛ ولی به دلیل خفیف بودن به زودی بهبود می یابد و
پس از این برای مدت طولانی در برابر آن بیماری مصونیت پیدا می کند. که به این روش
واکسیناسیون گفته می شود.
واکسن چگونه ساخته می شود؟
نخست حیوانی را دچار بیماری مورد نظر می کنند. سپس عامل بیماری
زا را از بدن حیوان جدا می سازند .
مجددا" این عامل جدا شده را به حیوان دیگری تزریق می
کنند و پس از بیمار شدنش، دوباره عامل بیماری را از بدن حیوان جدا می سازند. این
عمل را آنقدر تکرار می کنند تا ویروس به قدری ضعیف گردد که اگر آن را به بدن انسان
تزریق کنند نه تنها او را بیمار نمی کند، بلکه مصونیت هم ایجاد می گردد.
راه دیگر تهیه واکسن به دست آوردن آن ازعوامل کشته شده، سم
میکروب یا از اجزای دیگر عوامل بیماری زا است.( مانند واکسن هپاتیت B که از آنتی ژن
سطحی ویروس به دست می آید).
واکسن ها به دودسته تقسیم می شوند:
الف) واکسن های باکتریایی؛ مانند: B.C.G، سیاه سرفه،
حصبه، وبا، دیفتری، کزاز، مننگوکوکسیC , A
ب) واکسن های ویروسی؛ مانند:
فلج اطفال خوراکی، سرخجه، سرخک، اوریون، تب زرد، انفولانزا، فلج اطفال تزریقی،
هاری، هپاتیت ب
عوارض واکسیناسیون
پیشگیری از بیماری های عفونی به وسیله واکسن یکی از پیروزی های
مهم علم پزشکی است؛ اما باید در نظر داشت که با وجود پیشرفت های به دست آمده در
تهیه واکسنهای بسیار کم ضرر و بینهایت مؤثر، هیچ واکسنی کاملاً بی ضرر و صددرصد
مؤثر نیست. هدف در تهیه واکسن مناسب، رسیدن به مرحلهای است که واکسن حداکثر
پیشگیری با حداقل عارضه جانبی را داشته باشد.
تاکنون عوارض متعددی برای واکسنها گزارش شده است که شایعترین
آن ها عوارض محل تزریق به صورت تورم، حساسیت و درد موضعی است که گاهی با درجات
خفیفی از تب نیز همراه میشود.
بدون تردید، واکسیناسیون نقشی شگرف در سلامت جامعه ایفا کرده است. پس از تامین آب آشامیدنی سالم، واکسیناسیون بیشترین تاثیر درکاهش میزان مرگ و میر به ویژه مرگ و میر کودکان داشته است.
تهیه کننده: ژاله راستی عمادآبادی، کارشناس گروه بهداشت عمومی
نظر دهید