دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز
چگونه باید از سلامت روانی کودکان مراقبت کرد؟
چگونه باید از سلامت روانی کودکان مراقبت کرد؟
به گزارش روابط عمومی دانشکده بهداشت، سلامت روانی فرزند به اندازه سلامت جسمی او بسیار مهم است بخصوص وقتی که موضوع رفتار و تحصیلات او به بحث کشیده می شود. آمار مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها نشان می دهد که یک پنجم کودکان سالانه یک اختلال روانی را تجربه می کنند. درحالیکه همه مشکلات روانی قابل پیشگیری نیست اما می توان با انجام برخی اقدامات، حتی الامکان به حفظ سلامت روانی کودکان کمک کرد.
· جلب اعتماد:
رابطه فرزند با والدین نقش بسزایی در سلامت روانی فرزند دارد. احساس امنیت با اعتماد بین والدین و فرزند شکل می گیرد. این بدین معناست که والدین باید به فرزندشان اطمینان دهند که قصد برآورده کردن نیازهای جسمی و هیجانی او را دارند. این نیازها شامل رفع گرسنگی، تشنگی، حفاظت او از سرما یا گرما و ترس و غم و ناراحتی است.
والدین باید به قول و وعده هایی که به فرزندشان می دهند، وفادار و پایبند باشند. از بین بردن تهدیدات، عمل کردن به وعده ها و مراقبت از فرزند موجب جلب اعتماد بین والدین و فرزند می شود.
· تقویت روابط سالم با اطرافیان:
رابطه والدین با فرزند یک رابطه مهم و حیاتی است اما وجود این رابطه به تنهایی اهمیت ندارد. فرزند با داشتن سلامت روانی می تواند روابط متعددی با سایر اعضای خانواده از جمله پدربزرگ و مادربزرگ، اقوام، خویشان و دوستان و همسایگان داشته باشد.
حتی اگر والدینی که دوست دارند اوقات فراغت و تنهایی را با فرزندشان سپری کنند، باید به آنها فرصت دهند تا با اطرافیان ارتباط برقرار کنند.
اوقات بازی فرزندتان را با همسالان، همسایگان و یا دوستانش تعیین و تنظیم کنید. بیاد داشته باشید که شما نیز بهترین دوست دوران کودکی برایتان مهم بود. این رابطه می تواند سلامت روانی فرزندتان را تغییر دهد
· آموزش روش های مدیریت استرس به فرزندان:
درحالیکه حفاظت فرزند از حوادث تروما اهمیت بسزایی دارد و این بهترین کاری است که والدین می توانند انجام دهند، اما استرس می تواند موجب تشدید مشکلات روانی شود لذا والدین نمی توانند فرزندشان را از تجربه ی استرس دور کنند زیرا استرس بخشی از زندگی است.
مخالفت با دوستان، کناره گیری از تیم ورزش و عدم انجام تکالیف درسی از جمله مواردی است که گاهی اوقات برای فرزندان اتفاق می افتد. بنابراین مهارت های لازم برای مقابله با این شرایط را به فرزندتان بیاموزید. بنابراین کارهایی که فرزندتان می تواند برای حفظ آرامش و دوری از استرس انجام دهد را شناسایی کنید و او را در شرایط سخت و دشوار به انجام این کارها تشویق نمایید.
· شکل گیری و ترویج عادات سالم:
داشتن یک رژیم غذایی سالم، خواب کافی و ورزش و تحرک نه تنها برای حفظ سلامت جسمی بلکه برای حفظ سلامت روانی فرزندتان نیز ضروری است. بنابراین رشد و ترویج عادات سالم را برای حفظ سلامت فکر و بدن به فرزندتان بیاموزید.
· رشد عزت نفس:
رشد عزت نفس می تواند موجب بهبود سلامت روانی فرزندتان شود و این یک موضوع دوبعدی برای والدین محسوب می شود زیرا اولا والدین سهم بسزایی در تقویت عزت نفس فرزندشان دارند و دوما والدین باید شیوه رشد عزت نفس را به فرزندشان بیاموزند.
روش های رشد عزت نفس:
تشویق و تمجید:
عباراتی مثل " تو باهوش ترین فرد در مدرسه هستی" کمکی به رشد عزت نفس فرزندتان نمی کند. از تشویق و تمجید فرزندتان به انجام کارهایی که کنترلی بر آنها ندارد مثل میزان هوش پرهیز کنید. از تلاش و کوشش او در انجام وظایف تمجید کنید و هرگز در تمجید و تعریف ها اغراق نکنید.
استقلال طلبی:
فرصت استقلال را برای فرزندتان مهیا کنید. کودکان نسبت به استقلال و مستقل بودن در انجام وظایفشان احساس خوبی دارند. بنابراین اینکه والدین بتوانند شیوه لباس پوشیدن را به فرزندشان آموزش دهند و یا ضمن اعتماد به او، او را در تهیه یک ساندویچ خانگی یاری کنند، حس خوبی را در کودکان بوجود آورده و این باعث می شود که کودکان شایستگیشان را در انجام وظایف به والدین نشان دهند.
رشد کلامی:
زمانی که فرزندتان می گوید که "من در درس ریاضی هیچگاه موفق نخواهم بود"، مسلما والدین باید او را تشویق کرده و حتی موفقیت جزئی او را مورد تمجید قرار دهند. اما این جملات به رشد کلامی کودک کمکی نمی کند. زمانی که فرزندتان افکار منفی نسبت به خودش دارد و گاهی این سوال را مطرح می کند که برای بهترشدن چه کاری باید انجام دهد، به فرزندتان کمک کنید که نتایج موفقیت آمیز را به تصویر بکشد.
رشد مهارت های جدید:
به فرزندتان کمک کنید تا استعدادها و علایقش را کشف کند. او را در انجام فعالیت ها مشارکت دهید و او را تشویق کنید تا با سختکوشی، کار را به بهترین شیوه ممکن انجام دهد.
· بازی با والدین:
کودکی که دارای سلامت جسمی و روانی است، نیاز به بازی دارد. براستی بزرگسالان نیز نیاز به بازی دارند. بنابراین هم اکنون کار و سایر وظایفتان را کنار بگذارید و صرفا روی فرزندتان متمرکز شوید و قدری از لحظات گرانبهایتان را صرف فرزندتان کنید که ارزش آن را دارد.
والدین ضمن بازی با فرزندشان نه تنها به ایجاد و شکل گیری یک رابطه کمک می کنند بلکه زمینه آرامش و آسایش خود را نیز فراهم می کنند.کودکان، دیدن والدین و حضور آنها را در کنار خود و رهایی آنها از هرگونه نگرانی و دلواپسی را بسیار لذت بخش می دانند.
تهیه کننده : دکتر لیلا قهرمانی دکترای تخصصی آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
نظر دهید