• 1401/12/03
دانشکده بهداشت شیراز

چگونگی تصفیه و آماده سازی آب استخر

جهت آشنایی بیشتر با فرآیند تصفیه و گرمایش آب استخر باید در ابتدا مدار لوله کشی و تجهیزات استخر( شکل پایین ) را تحلیل نمود.

آب استخر از طریق کفشوی کف استخر  و اسکیمر  وارد سبد موگیر و سپس وارد پمپ استخر شده سپس با فشار از بالای فیلتر شنی داخل فیلتر پخش می­شود تا با عبور از دانه های ریز سلیس یا همان شن به سمت پایین فیلتر ذرات جامد معلق آب مانند گردو خاک، مو و غیره گیر کنند. آب تصفیه شده از انتهای فیلتر توسط لوله خارج و به سمت مبدل حرارتی حرکت می کند البته پس از مدتی فیلتر ها دیگر نمی­توانند کار تصفیه را به خوبی انجام دهند زیرا شن­ها کاملا از مواد معلق در آب پر شده اند لذا بایستی فیلتر را پس شویی یا همان شتسشوی معکوس (بک واش ) کرد. یعنی توسط شیر روی فیلتر مسیر جریان آب را برعکس نمود تا شن­ها دوباره احیاء شوند

.

پس از تصفیه فیزیکی آب، نوبت به گرمایش آب استخر می­رسد. آب استخر را می­توان با استفاده از دیگ یا پکیج­ های مخصوص مستقیم گرم نمود یعنی آب مستقیما وارد دیگ شود و یا با استفاده از مبدل حرارتی به صورت غیر مستقیم توسط دیگ های چدنی ، فولادی و یا پکیج های چگالشی و یا معمولی گرم نمود. برای ضد عفونی آب استخرهای خصوصی می توان از دستگاه کلر زن، اشعه ماورابنفش و گاز ازن استفاده کرد. این دستگاهها بایستی بعد از مبدل نصب گردند. آب ضد عفونی شده توسط ورودیهای آب مجدد وارد استخر می­شوند.

بطور ویژه، اجزاء اصلی یک استخر و سیستم سیرکولاسیون آن شامل موارد زیر است:

• مخزن یا آبگیر استخر شنا
  • پمپ
  • صافی مو و پارچه (بجز روی فیلتر های مکش)
  • فیلتر یا فیلترها
  • گرم کن (اگر لازم باشد)
  • سیستم ضدعفونی کننده شیمیایی

آب، چرخه خود را با ترک کردن استخر از طریق خروجی های اطراف استخر شروع می­کند که ممکن است  شبکه های سطحی­ یا اسکیمرها باشند. مقداری آب هم از طریق کفشور اصلی یا خروجی کف استخر خارج می­شود. پس از آن پمپ استخر آب را به درون فیلترها کشیده یا می فرستد. اگر لازم باشد، آب گرم می شود و پس از آن بایستی پیش از ورود مجدد به استخر از طریق ورودی های قرار گرفته در کف یا دیواره های استخر، مواد شیمیایی به آن افزوده شود.

معمولاً دها متر مکعب در ساعت آب در دستگاه فیلتراسیون جریان می­یابد تا تصفیه شود، گرم شود، و در خلال این عملیات مواد شیمیایی به آن افزوده شود.

محمدصدرا صبوری- دانشجوی کارشناسی ارشد بهداشت محیط