• 1401/02/26

سرخک بزرگترین عامل مرگ کودکان در بین بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن در جهان

سرخک یکی از بیماری های ویروسی حاد و قابل پیشگیری با واکسن است که با تب بالا و بثورات جلد مشخص می شود.

به گزارش روابط عمومی دانشکده بهداشت، دوره نهفتگی بیماری حدود 14-10 روز است و گاهی این دوره کوتاهتر است.  دوره واگیری بیماری، کمی قبل از بروز علائم تا 5 روز بعد از بوجود آمدن ضایعات پوستی است.

سرخک یک بیماری عفونی حاد دوران کودکی است که بوسیله ویروس سرخک که یک RNA VIRUS از خانواده پارامیکسوویروسها میباشد ایجاد میگردد .ویروس سرخک از طریق سرفه یا عطسه از شخص به شخص دیگر منتقل می شود. معمولاٌ درمواقع همه گیری در یک اجتماع، بدون توجه به سن، تمام افراد به آن مبتلا می شوند. بیشتر ترشحات حلق و بینی بیماران با سرفه و عطسه کردن به شخص سالم منتقل می شود. بنابراین باید از تماس مستقیم بیمار با افراد سالم جلو گیری کرد.

در کشورهایی که پوشش ایمنسازی پایین است، عملاهمه کودکان ایمن نشده تا سن 5 سالگی سرخک میگیرند. نزدیک به نیمی از موارد در کودکان زیر یکسال که بیشترین مرگ ومیرها را در بر دارد اتفاق میافتد.

علائم بیماری

حدود 10 روز بعد از تماس با بیمار تب، سرفه، آبریزش بینی و ورم ملتحمه چشم عارض می گردد و بعد از حدود 3 روز، بثورات جلدی از گردن و صورت شروع می شود و بتدریج به تمام قسمتهای بالاتر از سینه می رسد و در عرض 24 ساعت بعد تمام بدن را فرا می گیرد . با بروز بثورات جلدی تب بطور ناگهانی افزایش یافته و تا40/5 درجه سانتیگراد می رسد و با رسیدن ضایعه های پوستی به پاها علائم به سرعت کاهش می یابندو در عرض 24 ساعت، تب فروکش می نماید. در موارد شدید بیماری خونریزی در ضایعه ها نیز بوجود می آید در این بیماری غدد لنفاوی به خصوص در ناحیه گردن بزرگ می شوند. این بیماری واگیردار اگر زود درمان نشود بسیار جدی و خطرناک می شود. این بیماری با جوش و التهاب پوستی و تب خفیف شروع می شود و به مرور زمان خطرناک تر هم می شود، و در ادامه موجب مشکلات ویروسی تنفسی هم می شود. اگر کودک شما به این بیماری دچار شد هر چه سریع تر او را به بیمارستان برده تا درمان شود. و اگر کودک دیگری دارید او را زیاد نزدیک کودک مبتلا به سرخک تان نگه ندارید.

توصیه های لازم

·         در صورت مشاهده بثورات جلدی و تب هر چه سریعتر کودک را به پزشک ارجاع دهید و به مرکز بهداشت گزارش نمایند.

·         در صورتی که فرد مستعدی با بیمار دچار سرخک، تماس داشته باشد هر چه سریعتر با پزشک مشورت کنید.

·         واکسن سرخک  MMR  باید در 12 ماهگی و در 18 ماهگی تلقیح شود. در صورتی کودک در عرض 3 ماه گذشته خون دریافت کرده باشد و یا دچار نقص ایمنی است و یا کورتن مصرف می کند از تزریق واکسن سرخک خودداری فرمایید.

چرا سازمان جهانی بهداشت بیماری سرخک راپس از فلج اطفال کاندید ریشه کنی قرار داده است؟

·         قابلیت تشخیص سریع

·         فقدان ناقل و مخازن غیر انسانی

·         شیوع فصلی

·         سیر طبیعی بیماری بدون فرم مخفی

·         عدم تنوع در گونه ویروس

·         واکسن موثر بر ضد ویروس

پیشگیری:

·         واکسیناسیون سرخک که بیش از 95 درصد افراد را به راحتی برای تمام عمر محافظت می کند.

·         جدا سازی دانش آموز (به مدت 10- 7روز بعد از بروز دانه های سرخکی)

·         تمیز نگه داشتن پوست

·         ارجاع به پزشک /برزگری