بیشتر بدانیم: مونکسیدکربن و اثرات آن بر سلامتی
بیشتر بدانیم: مونکسیدکربن و اثرات آن بر سلامتی
منواکسیدکربن، گازی بی رنگ، بی بو، بی مزه و قابل اشتعال است که ممکن است ازطریق منابع طبیعی و مصنوعی به درون محیط زیست انتشار یابد. این گاز به عنوان یکی از مهمترین آلایندههای هوا در صنایع و محیط زیست مطرح میباشد. از عمدهترین منابع تولید و انتشار گاز مونوکسید کربن میتوان به وسایل نقلیه موتوری و صنایع اشاره کرد. این گاز به وسیلهی احتراق ناقص سوختهای حاوی کربن مانند چوب، زغال سنگ، نفت، گاز طبیعی و نفت سفید تولید میشود.
منابع داخلی مونوکسید کربن
مونوکسید کربن به وسیله منابع احتراق (پخت و پز و حرارت) در داخل خانه تولید شده و همچنین از طریق نفوذ مونوکسید کربن از هوای فضای باز به محیط داخلی نیز منتقل میشود. دود سیگار، دودکشهای مسدود شده، شومینههای احتراق چوب، شومینههای تزئینی، مشعلهای گاز و بخاریهای بدون کارکرد ایمن مناسب، میتوانند مونوکسید کربن را در فضاهای داخلی نیز منتشر کنند. همچنین سوزاندن مواد خشبو کننده هوا (عود، چوب های معطر و...) در خانهها و ساختمانهای عمومی مانند فروشگاهها و مراکز خرید میتواند منبع مواجهه با مونوکسید کربن باشد.
اثرات مونوکسید کربن بر سلامت انسان
مواجهه با منواکسیدکربن منجر به اثرات بهداشتی مختلفی ازقبیل اثر بر روی سیستم قلبی عروقی، ریهها سیستم اعصاب مرکزی و خون، وحتی اثر بر روی جنین خواهد داشت که بسته به وضعیت فیزیولوژیکی و بهداشتی شخص مواجهه یافته، غلظت آلاینده و زمان مواجهه میتواند متفاوت باشد. یکی از اثرات مهم مواجهه با منواکسیدکربن، واکنش آن با مولکولهای هموگلوبین خون و تشکیل کربوکسی هموگلوبین میباشد که منجر به کاهش ظرفیت حمل اکسیژن به مغز و دیگر ارگانهای بدن میگردد. غلظت کربوکسی هموگلوبین در خون به عنوان یک شاخص برای پیامدهای بهداشتی مواجهه با منواکسیدکربن درنظرگرفته میشود و علایم مختلف به غلظتهای متفاوت کربوکسی هموگلوبین در خون مرتبط است.
این گاز با مقادیر بالاتر از استاندارد، زندگی افراد پرخطر (بیماران قلبی - ریوی، افراد مسن، کودکان و زنان باردار) را به خطر میاندازد و در افراد سالم نیز باعث ایجاد سردرد، سرگیجه، خستگی زیاد و تحریک اعصاب میشود. این گاز در خون به علت تمایل ترکیبی زیاد(240-210 بار نسبت به اکسیژن) با هموگلوبین، با آن ترکیب شده و کربوکسیهموگلوبین تولید میکند. اتصال منواکسیدکربن به هموگلوبین باعث اتصال شدیدتر مولکولهای اکسیژن موجود در هموگلوبین میشود و توزیع و انتقال اکسیژن با مشکل مواجه میشود. این مساله باعث اختلال در فعالیت میوکاردیال قلب گشته، فشار خون کاهش یافته، هیپوکسی بافتی رخ داده و با توجه به اینکه هیپوکسی در کدام یک از بافتهای بدن به وجود آید، عوارض مختلفی پدیدار میگردد.
در زنان باردار مشکل به اینجا ختم نشده و مونوکسید کربن که به صورت آزاد و غیر محلول نیز در پلاسمای مادر در جریان است، به وسیله انتشار غیرفعال[1] و گاهی تسهیل شده از سد جفتی عبور میکند و با توجه به غلظت مونوکسید کربن محیط و اینکه چه سنی از بارداری میباشد، سبب ایجاد عوارض و اختلالاتی در جنین میشود.
منوکسید کربن پس از ورود به جریان خون جنین نیز، با هموگلوبین خون ترکیب شده و کربوکسی هموگلوبین تولید میکند. افزایش میزان کربوکسی هموگلوبین خون جنین باعث ایجاد عوارضی مانند: وزن کم هنگام تولد، به دنیا آمدن زودتر از موعد، مرگ داخل رحمی جنین، تاخیر رشد جنینی، سندرم مرگ ناگهانی کودک، کاهش ایمنی غیر اختصاصی سلولی، کاردیومگالی جنین، تاخیر در تشکیل سیستم عصبی مخصوصا میلین، ناهنجاریهای جنینی از قبیل: لب شکری، کام شکری و ناهنجاریهای قلبی و عروقی، انقباض مداوم عروقی، سختی عروق و عوارض دراز مدت شامل اختلالاتی در حافظه، یادگیری و رفتار میگردد.
مهندس علیرضا عباسی- کارشناس ارشد بهداشت محیط دانشکده بهداشت
نظر دهید