دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز
توصیه های خودمراقبتی طب ایرانی در سردرد ناگهانی
طب ایرانی در خصوص سبک زندگی سالم و پیشگیری و درمان بیماریها، راهکارهای متعددی را ارائه میدهد، بدیهی است بررسی دقیق علت هر شکایت و انتخاب بهترین راهکار با بهره گیری از دستورهای طب رایج و طب ایرانی باید مدنظر قرارگیرد.
پرهیزها در پیشگیری از سردرد:
- غذاهای مانده و فریزری
- غذاهای آماده کارخانه ای، کنسرو، کمپوت های کارخانه ای و تنقلات کارخانه ای مانند کیک، بیسکویت، چیپس، پفک، آبمیوه های صنعتی و ...
- شیرینی ها و شکلات های حاوی رنگ ها و مواد نگهدارنده صنعتی
- فست فودها مانند همبرگر، پیتزا، سوسیس، کالباس و...
- انواع نوشابه های گازدار و بدون گاز صنعتی
- سرکه و آبغوره
- بادمجان
- قهوه، کاکائو، نسکافه
- گوشت گاو و گوساله )تا زمان برطرف شدن کامل علائم سردرد از خوردن آنها پرهیز شود)
- انواع پنیر (بعد از برطرف شدن علائم سردرد، پنیر سفید همراه با زیره یا گردو قابل مصرف است)
- یخ و آب یخ
- مواد غذایی خمیری مانند ماکارونی، الویه، قارچ، سیب زمینی و موز(بعد از برطرف شدن سردرد میتوان از آنها استفاده کرد.)
- چای پررنگ
- غذاهای نمک سود
- حبوبات نفاخ (تا زمان برطرف شدن کامل سردرد مصرف نشود)
- غذاهای تند، شور و پرادویه
- سبزی هایی مثل چغندر، شلغم، سیر و پیاز خام، کلم و شاهی
- خرما
- گردو
توصیه ها برای پیشگیری از سردرد:
- استفاده از گوشت گوسفند و پرندگان مانند مرغ جوان، بلدرچین، کبک و ...، به جای گوشت گاو و گوساله
- تنقلات و شیرینی های طبیعی: مویز (15تا20 عدد)، انجیر خشک (5عدد)، بادام پوست کنده (10 عدد؛ یا به صورت حریره بادام یا شیربادام(
- مربای به، بالنگ و سیب
- فالوده سیب روزی 2 کاسه کوچک
- لواشک سیب
- آب سیب، روزی 3 لیوان
- حلوای سیب، روزی 2 قاشق غذاخوری
- شربت عرقیات مفرح
درزمان ابتلا به سردرد رعایت موارد زیر میتواند درکاهش درد کمککننده باشد:
- پاشویه با آب ولرم و نمک و ماساژ پاها از زانو به پایین با این محلول
- استفاده از سنگ پا در حمام
- بوییدن مواد خوشبو مانند گل نرگس و ریحان در سرد مزاجان و خیار و هندوانه در گرم مزاجان
- پرهیز از پرخوری، گرسنه ماندن، کمخوابی (خواب کمتر از 6 ساعت در شبانه روز)، خواب زیاد و طولانی (بیشتر از 10 ساعت در روز)، خواب در طول روز، قرار گرفتن در محیط های شلوغ و پر سر و صدا و عصبانیت و مقاربت مکرر(بیش از 2 تا 3 بار در هفته)
زهرا غرقی کارشناس گروه اپیدمیولوژی