دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز
منظور از کلمه ی «طغیان» در اپیدمیولوژی
منظور از کلمه ی «طغیان» در اپیدمیولوژی
طغیان درواقع یک افزایش غیرمنتظره و غیر قابل توجیه تعداد بیماران است که در داخل یک جمعیت معین، درزمان و مکان معین رخ میدهد. زمانی که دو نفر یا بیشتر از افرادی که علائم بیماری مشترکی دارند و از یک غذا یا آشامیدنی مشترک تهیه شده از یک محل، استفاده نموده اند طغیان بیماری مطرح می شود. طغیان در واقع همان همه گیری(اپیدمی) می باشد که با رعب و وحشت کمتری همراه است و در وسعت کوچکتری نسبت به اپیدمی رخ می دهد.
بعد از وقوع بلایای طبیعی به علت جابه جایی جمعیت، افزایش عوامل خطر، تغییرات زیست محیطی، تغییر شرایط زندگی و افزایش آسیب پذیری در برابر عوامل بیماری زا، امکان طغیان بیماری های عفونی افزایش می یابد که از جمله مهم ترین آنها بیماریهای منتقله از آب و غذا است. برای پیشگیری و کنترل طغیان بیماریهای منتقله از آب و غذا در پی رخداد بلایای طبیعی نیازمند اطلاعات درستی از وضعیت این بیماری ها، تعیین علت، عوامل زمینه ساز، منبع عفونت، به کارگیری مداخلات و اقدامات اصلاحی برای پیشگیری از ابتلای سایر افراد به بیماری، ارزیابی استراتژی ها و توصیه های لازم برای پیشگیری از طغیان های مشابه و کسب اطلاعات بیشتر در مورد عوامل بیماری زا هستیم که این امر با تقویت نظام کشوری مراقبت بیماری های منتقله از آب و غذا و شناسایی عوامل مؤثر در طغیان این بیماری ها حاصل خواهد شد.
مدیریت صحیح طغیان بیماریهای واگیر، در گرو شناسایی، بررسی و پاسخ به هنگام و صحیح این همه گیری هاست. به همین سبب مراحل ده گانه بررسی طغیان ارائه گردیده است که شامل: تایید وقوع یک طغیان، گزارش به موقع و هماهنگی با مسئولین، تهیه نمونه های انسانی و غذایی برای تشخیص آزمایشگاهی، به کار گیری اقدامات کنترلی و پیشگیری، ساماندهی اطلاعات مربوط به طغیان، ساختن یک فرضیه، طراحی و اجرای یک مطالعه اپیدمیولوژیک برای آزمون یک فرضیه، تجزیه وتحلیل داده های جمع آوری شده، تفسیر یافته ها و نتیجه گیری و ارائه گزارش یافته های حاصل از بررسی طغیان می باشد.
این مطلب از جلسه ژورنال کلاب "زهرا رستم پور" دانشجوی کارشناسی ارشد اپیدمیولوژی با عنوان "طغیان" استخراج گردیده است.
نظر دهید