دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز
ارایه الگویی برای ارزیابی عملکرد HSE در شرکت توزیع نیروی برق شیراز
ارایه الگویی برای ارزیابی عملکرد HSE در شرکت توزیع نیروی برق شیراز
ارائه الگویی برای ارزیابی عملکرد HSE در شرکت توزیع نیروی برق شیراز با استفاده از روش ترکیبی گسترش عملکرد کیفیت و فنون تصمیمگیری چند معیاره فازی
همهساله حوادث شغلی متعددی در سراسر جهان رخ میدهد که در این میان تعدادی از شاغلین جان خود را ازدستداده، تعدادی به بیماریهای ناشی از کار مبتلا شده و برخی دچار نقص عضو یا آسیبهای بدنی میشوند. بر اساس گزارش بانک جهانی، بخش انرژی یکی از صنایع مهم در توسعه تکنولوژی، ایجاد صنایع نو و جدید، ایجاد شغل، رشد اقتصادی و اجتماعی میباشد و یکی از صنایع انرژی که در آن تعداد و هزینههای آسیبها، بیماریها و مرگومیرهای شغلی بسیار بالا میباشد، صنعت توزیع نیروی برق میباشد. ازاینرو صیانت از سلامت نیروی کار، ایمنی و محیطزیست از اهمیت زیادی برخوردار است که بدون توجه به این موارد شکوفایی اقتصادی امکانپذیر نخواهد بود؛ بنابراین پیشگیری از بروز صدمات و حوادث سلامت، ایمنی و محیطزیست (HSE) در راستای افزایش بهرهوری مستلزم وجود یک ساختار سیستم مدیریت HSE کارا است.
برای پایداری، این سیستمها میبایست بهطور مستمر مورد پایش و ارزیابی عملکرد قرار گیرند. ارزیابی مستمر به مدیران کمک مینماید تا اقدامات موردنیاز برای بهبود عملکرد فرآیند HSE را شناسایی نماید. به همین منظور ارزیابی عملکرد HSE، اطلاعات لازم در خصوص شرایط کنونی و پیشرفت استراتژیها و فرآیندهایی که یک سازمان میبایست برای کنترل خطرات بهداشتی، ایمنی و محیطزیستی انجام دهد را فراهم مینماید. با توجه به اینکه در عملکرد HSE، عوامل مختلفی بر روی یکدیگر تأثیرگذار میباشند و اطلاعات چندانی در این زمینه وجود ندارد، میتوان از روشهای نوین تصمیمگیری استفاده نمود.
ازاینرو در مطالعه حاضر تلاش شد تا با ارائه الگویی برای ارزیابی عملکرد سیستم مدیریت HSE با استفاده از رویکردهای فنون تصمیمگیری، بتوان وضعیت عملکرد HSE را در شرکتهای توزیع نیروی برق تعیین نمود.
پیشنهادات:
با عنایت به اهمیت و ضرورت ارزیابی عملکرد سلامت، ایمنی و محیطزیست در شرکتهای توزیع نیروی برق پیشنهاد میگردد مدیران شرکتهای توزیع، معیارهای HSE شناساییشده در این مطالعه را برای طراحی و اجرای استراتژیهای مناسب بهمنظور بهبود و ارتقاء عملکرد HSE واحدهای زیرمجموعه خود در نظر بگیرند. همچنین پیشنهاد میشود که مدل منتج شده از این مطالعه، بسط دادهشده و بهمنظور محاسبات مربوطه نیز، نرمافزاری ایجاد گردد؛ و درنهایت با توجه به اینکه وزن واقعی معیارهای HSE مورداستفاده در این مطالعه، تحت تأثیر فرهنگ و عملکرد HSE در کشور ایران و بر اساس نظرات خبرگان بومی بهدستآمده است، چنانچه مقرر گردید از این الگو در سایر کشورها استفاده گردد، پیشنهاد میگردد تحقیقات بیشتری در خصوص تعیین معیارها و اهمیت وزنهای مربوطه انجام پذیرد.
این مطالب از جلسه دفاع از پایاننامه "حسین شجاعی خو" دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت سلامت، ایمنی و محیطزیست به راهنمایی جناب دکتر "مجتبی کمالی نیا" و با عنوان " ارائه الگویی برای ارزیابی عملکرد سلامت، ایمنی و محیطزیست در شرکت توزیع نیروی برق شیراز با استفاده از روش ترکیبی گسترش عملکرد کیفیت و فنون تصمیمگیری چند معیاره فازی" استخراج گردیده است.
نظر دهید