دانشکده بهداشت شیراز
اهداف راهنمایی و مشاوره
اهمیت مشاوره در زندگی
نیاز انسان به راهنمایی و مشورت با دیگران در تصمیم گیری، انتخاب و به کار گیری راه حل های مناسب در زندگی، بر کسی پوشیده نیست . به خصوص در سنینی که فرد ناچار به انجام انتخاب های مهمی است. مسلما چنین مشاوره ها و راهنمایی هایی کمک شایان توجهی در اقدامات درست و مناسب او خواهد داشت و از خطا رفتن راه ها و تصمیمات انتخابی جلوگیری خواهد نمود. بیشتر عدم موفقیت ها، شکست و در نیمه راه ماندن ها، ناشی از عدم داشتن اطلاعات کافی در زمینه موضوع و انجام انتخاب های نادرست است. از این رو، چنان چه انجام مشاوره درزمینه های مختلف، مثل مشاوره ازدواج، مشاوره در شرایط بحرانی،مشاوره شغلی و غیره اهمیت دارد،در زمینه تحصیلی نیز حایز اهمیت فراوان است. با توجه به شیوههای زندگی نوین و پیچیدهتر شدن شرایط زندگی افراد با استرسها و فشارهای حاصل از این زندگی مواجه هستند. مشاوره خانواده فرآیندی است که راه کارهای مناسب برای سازگاری افراد با این شرایط و مدیریت استرس فراهم میسازد.
راهنمایی دارای دو هدف عمده است: یکی هدف آنی و نزدیک و دیگری هدف غایی و نهایی . هدف نزدیک راهنمایی یاری کردن فرد است درحل مسایل زندگی و رفع مشکلات مالی و خانوادگی، انتخاب رشته تحصیلی، شغل و غیره. در همه این موارد، راهنمایی با توجه به اوضاع و احوال مدرسه، جامعه، خصوصیات و کیفیات فرد به کمک و یاری شخص میپردازد . در واقع، در این مرحله، راهنمایی پیشگیری و علاج واقعه قبل از وقوع است؛ زیرا با شناخت فرد و آشنا ساختن او به فرصت های مناسب و موقعیتها، موارد موفقیت یا عدم موفقیت را برایش روشن می سازد و مانع میشود که مساعی وقت، سرمایه مادی و معنوی خود را در راهی ناشناخته صرف کند .
ما هدف غایی راهنمایی آن است که، آدمی خود بتواند با دانش و آگاهی به حل مسایل و مشکلات خویش بپردازد، در مراحل مختلف حیات و پیشامدهای آن، تصمیمات عاقلانه و هوشیارانه اتخاذ نموده و هدفهای با ارزشی برای خود انتخاب کند. بیهوده از شغلی به شغل دیگر نپردازد، از شاخه ای به شاخه دیگر نجهد . درواقع، هدف غایی راهنمایی، خودرهبری است. این دو هدف، در حقیقت جدا از یکدیگر نیستند.راهنمایی آنی و نزدیک، شرط لازم و مکمل راهنمایی غایی و خود رهبری است.
در نتیجه حفظ مداوم سلامت روان در گرو حفظ بهداشت روان و حفظ بهداشت روان نیازمند مستلزم داشتن سطح نسبی از آگاهی پویا در تعامل متقابل با محیط پیرامون بوده که این آگاهی پویای متقابل با محیط از طریق مشاوره پیشگیرانه سلامت روان قابل تامین می باشد .
دکتر مهین نظری، دانشیار گروه ارتقاء سلامت دانشکده بهداشت