دانشکده بهداشت شیراز
اهدای خون اهدای زندگی
هر روز بسیاری از مردم در سراسر جهان به خون و محصولات خون نیاز دارند، به طوری که مطابق با آمار اعلام شده از سوی سازمان انتقال خون ایران، از هر سه نفر، یک نفر در طول زندگی خود نیاز به انتقال خون و محصولات خون دارد. خون در آزمایشگاه ها تولید نمیشود و تنها منبع خون، اهدای خون است که مسئله خون را بسیار مشکل و حیاتی میکند. علاوه براین، هرگونه کمبود و وقفه در جریان خون منجر به مرگ انسان می شود. اهدای خون اهدای زندگی است.
شرایط اهدای خون:
- حداقل سن ۱۸ سال تمام و حداکثر ۶۵ سال
- حداقل وزن ۵۰ کیلوگرم
- فواصل اهدای خون هر ۸ هفته یکبار مشروط به آنکه تعداد دفعات آن در طول یک سال برای آقایان از ۴ بار و برای خانم ها از ۳بار تجاوز نکند.
- درصورت وجود سابقه مواردی همچون( آلرژیها، مصرف دارو، سابقه بیماریهای قلبی و عروقی، ریوی، کلیوی و کبدی، سابقه تزریق خون و فرآوردههای آن، سابقه غش، صرع و تشنج، سابقه اعتیاد به مواد مخدر تزریقی، سابقه اعمال جراحی، سابقه رفتارهای پر خطر (تماس جنسی خارج از چارچوب خانواده)، سابقه خالکوبی، حجامت و تاتو، سابقه زردی یا یرقان در خود و خانواده، مسافرت به مناطق آندمیک مالاریا و ... ) حتما پزشک انتقال خون در جریان قرار داده شود.
در چه شرایطی از اهدای خون منع میشویم؟
دلایل مختلفی برای منع موقت اهدای خون وجود دارند که عبارتند از:
- ابتلا به بعضی از بیماریها مانند سرماخوردگی و آنفلوانزا
- اقدامات دندانپزشکی اخیر حداکثر تا ۷۲ ساعت
- مصرف برخی داروها مانند آنتی بیوتیکها، آسپرین، دریافت واکسن و...
- حالات خاص مانند بالا و پائین بودن فشار خون، بارداری، شیردهی، سقط جنین و...
- داشتن برخی رفتارهای پرخطر مانند ارتباط جنسی حفاظت نشده، حجامت، خالکوبی، طب سوزنی و سوراخ کردن گوش.
- بنابر اعلام سازمان انتقال خون، در معافیت موقت، افراد موقتاً از اهدای خون معاف میشوند. یعنی فرد در مراجعه فعلی خود نمیتواند خون اهدا کند ولی میتواند پس از سپری شدن مدت زمانی معین که طول آن بسته به علت معافیت متفاوت است، دوباره برای اهدای خون مراجعه کند.
دکتر مسعود کریمی دکترای تخصصی آموزش بهداشت