متن استاتیک شماره 54 موجود نیست متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1403/11/13
  • - تعداد بازدید: 47
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز

بررسی آلودگی پشه های کولیسیده مهم از نظر پزشکی به باکتری ولباخیا و انگل میکروسپوریدیا

 

مدیر گروه بیولوژی و کنترل ناقلین بیماریهای دانشکده بهداشت از برگزاری جلسه دقاع از پایان نامه دانشجوی کارشناسی ارشد این گروه خبرداد.

به گزارش روابط عمومی، دکتر «ابوذر سلطانی» گفت: این جلسه دفاع با عنوان "بررسی آلودگی پشه های کولیسیده مهم از نظر پزشکی به باکتری ولباخیا و انگل میکروسپوریدیا در مناطق منتخب شهرستان شیراز با استفاده از روش های مولکولی و میکروسکوپی" توسط "زهرا وهبی باب سنگی" به راهنمایی دکتر سعید شهابی برگزار گردید.

دکتر سلطانی افزود:  این مطالعه با هدف شناسایی همزیست‌هایی مانند باکتری ولباخیا و انگل میکروسپوریدیا در پشه‌های کولیسیده در شهرستان شیراز انجام شد.جنسWolbachia از  باکتری هایی است که درون سلولی اجباری بوده و عمدتا در بافت های تولید مثلی بندپایان دیده می شوند. این باکتری ها از طریق سیتوپلاسم تخم به نسل بعد منتقل می شوند. ولباخیا اولین بار توسط هرتینگ و ولباخ در بافت تولید مثلی پشهCulex pipiensمشاهده گردید و پس از آن در بسیاری از راسته های حشرات یافت شد. این باکتری دارای پراکنش گسترده ای است. این گستردگی ناشی از حضور این باکتری در بافت تولیدمثلی حشرات و از طرفی تغییراتی است که در سیستم تولید مثلی میزبان به وجود می آورد. این باکتری در میزبان های خود تغییراتی شامل ناسازگاری سیتوپلاسمی،القای بکرزایی و ماده سازی به وجود می آورد. همچنین میکروسپوریدیا( Microsporidia)  از جمله انگل های یوکاریوتیک داخل سلولی اجباری است که قادر به تولید اسپور بوده و طیف وسیعی از مهره­داران و بی­مهره­ها را آلوده می­سازد. اولین بار در سال 1857 Nageli عوامل انگلی را در کرم­های ابریشم شناسایی کرد و آن­ را نوزما بومبیسیس(Nosema bombycis)  نام نهاد. میکروسپوریدیا یکی از عوامل بیماری در گروه­های مختلفی از حیوانات می­باشد که برخی از آنها از نظر اقتصادی مهم می­باشند مثل حشرات، ماهی­ها، جوندگان آزمایشگاهی، خرگوش­ها و پریمات­ها و غیره. از طرفی میکروسپوریدیا ها در منابع محیطی عمومی مانند آبهای معدنی نیز یافت می­شوند.

دکتر سلطانی افزود: در این مطالعه آلودگی به انگل میکروسپوریدیا بصورت میکروسکوپی مشاهده نشد، اما نتایج مولکولی نشان داد کهCx. pipiensوAe. caspius  آلوده به میکروسپوریدیا هستند. این مطالعه به‌ویژه با بررسی روابط تکاملی میان این همزیست‌ها و پشه‌ها، اطلاعات پایه‌ای برای استفاده از روش‌های کنترل بیولوژیکی و کاهش پتانسیل انتقال بیماری‌ها توسط پشه‌ها را فراهم می‌آورد. نتایج تحقیق همچنین می‌تواند راه‌گشای مطالعات بیشتر در زمینه استفاده از همزیست‌ها به‌عنوان ابزار کنترل زیستی برای مقابله با پشه‌ها و بیماری‌های ناشی از آنها باشد.

این جلسه با حضور اساتید، کارشناسان و دانشجویان گروه در سالن کنفرانس دانشکده بهداشت برگزار گردید.

 

 

 

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده,اخبار واحدها
  • کد خبری : 117665
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید