دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز
بررسی روند و توزیع جغرافیایی شاخص های اپیدمیولوژیک سرطان نازوفارنکس از سال 1990 تا2019
بررسی روند و توزیع جغرافیایی شاخص های اپیدمیولوژیک سرطان نازوفارنکس از سال 1990 تا2019
یکی از شایعترین سرطانهای سر و گردن، سرطان نازوفارنکس است که از سلول های اپیتلیال سنگفرشی که دیواره جانبی نازوفارنکس را میپوشانند، ایجاد میشود.
سرطان نازوفارنکس طی چند دهه اخیر دستخوش تغییرات زیادی شده است. بر همین اساس ما با انجام یک مطالعه اکولوژیک بین سالهای 1990 تا 2019 و پیش بینی آن تا 2030، تحلیلی بر روند میزان بروز، شیوع، میزان مرگ و میر و توزیع جغرافیایی سرطان نازوفارنکس در 31 استان ایران ارائه داده ایم.
بررسی های این مطالعه حاکی از آن است که روند میزان بروز و مرگ و میر در در هر دو جنس در گروه سنی 70 سال و بالاتر بیشتر بوده، اما شیوع در زنان 70 سال و بالاتر و مردان 50 تا 69 سال بیشتر می باشد. در همه گروههای سنی، میزان بروز و شیوع در زنان بیشتر از مردان است. روند میزان مرگ و میر در همه گروه های سنی و در هر دو جنس رو به کاهش است. تغییرات میزان بروز در طول زمان در گروه جنسیت از مردان به زنان و از گروه سنی بالاتر به کمتر از 49 سال قابل مشاهده است که می تواند زنگ خطری برای برنامه ریزی و تغییر سیاست ها پیرامون سرطان نازوفارنکس و عوامل خطر آن باشد. تغییر در الگوی میزان بروز و شیوع این سرطان به دلیل تغییر در سبک زندگی، عوامل خطر مرتبط با آن از مردان به زنان لازم است مد نظر قرار گیرد. کاهش میزان مرگ و میر می تواند ناشی از تشخیص و غربالگری زودهنگام، افزایش آگاهی و بهبود روش های درمانی و نیز تغییر جنسیت باشد چرا که زنان نسبت به مردان پیش آگهی و بقای بهتری دارند.
در سال 1990 بیشترین و کمترین میزان بروز به ترتیب در بین زنان مربوط به استان ایلام و استان خراسان جنوبی و در مردان ، استان سمنان و استان کهگلویه و بویر احمد بوده است. در سال 2030 در زنان، استان ایلام بیشترین و استان خراسان جنوبی کمترین میزان بروز و در مردان، استان البرز بیشترین و استان خراسان شمالی کمترین میزان بروز را به خود اختصاص خواهند داد.
در سال 1990 بیشترین و کمترین شیوع به ترتیب در بین زنان، مربوط به استان تهران و استان خراسان جنوبی و در مردان، استان مرکزی و استان خراسان شمالی مشاهده شد. در سال 2030 تخمین زده می شود که به ترتیب بیشترین و کمترین شیوع در زنان استان ایلام و در مردان استان البرز و استان خراسان جنوبی و استان خراسان شمالی خواهند بود.
در سال 1990 بیشترین و کمترین میزان مرگ و میر به ترتیب در زنان استان ایلام و خراسان جنوبی مشاهده شده و در بین مردان مربوط به استان سمنان و استان کهگلویه و بویراحمد است. در سال 2030 برآورد می شود که استان سیستان و بلوچستان و استان خراسان جنوبی به ترتیب بیشترین و کمترین میزان مرگ و میر را در بین زنان داشته باشند و استان سمنان و استان کرمانشاه بالاترین و کمترین میزان مرگ و میر را در میان مردان در سال 2030 داشته باشند.
این مطلب از جلسه دفاع "مریم معینی" دانشجوی کارشناسی ارشد اپیدمیولوژی به راهنمایی"دکتر عباس رضائیان زاده و عنوان " بررسی روند و توزیع جغرافیایی شاخص های اپیدمیولوژیک سرطان نازوفارنکس از سال 1990 تا2019 و پیش بینی آن تا سال2030 یک مطالعه اکولوژیک " استخراج گردیده است.
دکتر عباس رضائیان زاده عضو هیات علمی گروه اپیدمیولوژی دانشکده بهداشت
نظر دهید