دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز
برگزاری کارگاه کنترل شپش سر و کرونا توسط عضو هیئت علمی گروه بیولوژی و کنترل ناقلین بیماریها
برگزاری کارگاه کنترل شپش سر و کرونا توسط عضو هیئت علمی گروه بیولوژی و کنترل ناقلین بیماریها
مدیر گروه بیولوژی و کنترل ناقلین بیماریهای دانشکده بهداشت شیراز از برگزاری کارگاه "کنترل شپش سر و کرونا" در هفته سلامت توسط عضو هیئت علمی این گروه خبر داد.
دکتر "محمدجعفر مومن باله فرد" در این رابطه گفت: این کارگاه آموزشی، به مناسبت هفته سلامت و درخصوص آشنایی دانشجویان با آلودگی به شپش سر (پدیکولوزیس) و ارتباط آن با شیوع بیماری کرونا توسط دکتر "محمدجعفر مومن باله فرد" برگزار گردید. در این کارگاه توضیحات کامل پیرامون آلودگی به شپش سر و ارتباط آن با پدیده اپیدمی کرونا و همچنین راه های پیشگیری و درمان این عارضه ارائه شد.
دکتر مومن باله فرد افزود: پدیکلوزیس یا آلودگی به شپش، یکی از شایع ترین آلودگی به یک انگل خارجی در سراسر دنیاست. به عبارتی شپش یک انگل خارجی، دائمی، اجباری و خونخوار انسان است و وجود آن در بدن به عنوان پدیکلوزیس شناخته می شود. شپش سر و بدن تقریبا شبیه به هم هستند اما شپش سر بیشتر روی پوست سر و شپش بدن روی بدن یا لباس دیده می شود. شپش بدن می تواند بیمار تیفوس ، تب خندق و تب راجعه انتقال دهد. به غیر از انتقال بیماری، شپش ممکن است باعث حساسیت شدید پوستی گردد، که از مشخصات آن بروز تورم خفیف و دانه های قرمز در اطراف محل گزش می باشد. شپش، پوست را سوراخ کرده و بزاق خویش را در زیر پوست تزریق می کند. سپس همزمان با مکیدن خون، مواد زائد خویش را دفع می کند. تلقیح مواد زائد و بزاق به زیر پوست منجر به ایجاد برآمدگی قرمز رنگ خارش داری می گردد. شپش سر اغلب با چسبیدن به قاعده موها خود را از چشمان ما مخفی می کند، لذا مشاهده رشک (تخم شپش) چسبیده به موی سر است که شک به آلودگی پدیکلوزیس ایجاد می کند.
در ادامه، راه های پیشگیری از پدیکلوزیس به شرح زیر برای شرکت کنندگان در کارگاه ارائه شد:
- آموزش به مردم در مورد شستشوی لباس و ملحفه در آب جوش به مدت 30 دقیقه و متعاقبا اتو کردن،
- رعایت بهداشت فردی مثل استفاده عدم استفاده از وسایل شخصی دیگران،
- شانه کردن روزانه موی سر،
- تمیز کردن همه روزه برس و شانه،
- شستشوی منظم لباسها، روسری و کلاه،
- پرهیز از تماس با اشیا و لباسهای فرد آلوده،
- کنترل روزانه موی سر و بازدید بدن دانش آموزان در مدرسه در صورت لزوم
برای درمان و مبارزه با پدیکلوزیس نیز می توان از روش های فیزیکی مثل شستشوی مرتب سر، شانه کردن موها، رعایت بهداشت فردی و روش های شیمیایی مثل استفاده از شامپوی های مخصوص مثل پرمترین و حشره کش ها استفاده کرد.
این کارگاه به مدت دو ساعت و به صورت حضوری در سالن آمفی تئاتر دانشکده بهداشت برگزار گردید.
نظر دهید