دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز
بهداشت پا در اربعین حسینی
بهداشت پا در اربعین حسینی
مشکلات پا یکی از شایعترین چالشهایی است که زائران اربعین حسینی در مسیر پیادهروی با آن مواجهه میشوند؛ تاول و زخم، دردهای ساق پا، پیچخوردگی و مشکلات کف پا با رعایت توصیه های زیر، تا حد زیادی قابل کنترل خواهد شد.
· شستشوی روزانه مچ پا و بین انگشتان پا لازم است؛ زیرا محیط مرطوب و بسته کفش پا و انگشتان پا را مستعد عفونتهای قارچی میکند. بنابراین باید از کفشی استفاده کنید که تهویه مناسب داشته باشد که عرق نکنید
· حتما روزانه قبل از پیادهروی طولانی مدت کف پاها را ماساژ دهید و چند دقیقه در آب ولرم نگه دارید.
· همچنین کف پا را چرب کنید و مراقب باشید که بین انگشتان مرطوب نباشد.
· از پوشیدن کفشهای تنگ، پاشنه بلند و یا کاملا صاف خودداری کنید.
· بعد از پیادهروی، انجام حرکات کششی و ماساژ میتواند باعث کاهش درد و خستگی پاها شود.
· اگر پایتان تاول زد، با بتادین محل تاول را ضدعفونی کرده و از ترکاندن آن جلوگیری کنید.
· سعی کنید محل تاول خشک باشد که برای این منظور استفاده از چسب زخم، گزینه مناسبی است.
· تاول و زخم پا گاهی خونی و عفونی میشود که در این صورت باید در موکبهای امدادی درمان مناسب را دریافت کنید.
· چند جفت جوراب نخی به همراه داشته باشید و هر روز جورابهای خود را عوض کنید.
با انتخاب کفش مناسب می توان از بسیاری از مشکلات پا مانند خستگی زودرس، درد و مشکلاتی برای پا و اندام تحتانی در پیاده روی طولانی پیشگیری کرد که در ادامه به برخی ویژگی های کفش مناسب اشاره می کنیم.
· کفش باید در عین حال که سبک است، دارای استحکام کافی نیز باشد تا بتواند مچ پا را به طور کامل حمایت کند تا از ناپایداری و پیچ خوردگی پا پیشگیری کند.
· کفش مناسب باید فضای کافی داشته باشد و ناحیه پنجه نباید باریک باشد تا هنگام راه رفتن باعث محدودیت در حرکات انگشتان نشود.
· ترجیحا رویه منعطفی داشته باشد تا در صورت تورم پا، به آن فشار نیاورد؛ داشتن کفش بنددار موجب می شود بتواند کمی کفش را گشاد کند تا به پا فشار کمتری وارد شود.
· ترجیحا کفشهایی تهیه کنید که کفیهای قابل ارتجاعی دارند و قوس کف پا را کاملا پر میکنند زیرا کفیهای منطبق با ساختار پای فرد باعث اعمال کمترین فشار به مفاصل مچ، زانو و کمر میشود که علاوه بر افزایش راندمان فرد و کاهش مصرف انرژی، باعث کاهش خستگی در فرد میشود.
· پاشنه کفش باید نرمتر از بقیه قسمتها و حداقل 2 یا 3 سانتی متر باشد.
· کفشهایی تهیه کنید که تهویه مناسب دارند مانند کفشهای چرمی.
· در صورت وجود اختلالات ساختاری در پا مانند کف پای صاف، زانوی پرانتزی یا زانوی ضربدری احتمال بروز دردها و آسیبهای مفصلی بسیار بیشتر میشود. بنابراین بهتر است زائران دچار اختلالات فوق حتما قبل از شروع سفر توسط متخصصین حوزه سلامت پا ارزیابی شوند.
· در صورت اختلال در توزیع فشار در کف پا، نواحی که تحت فشار بیشتر مستعد زخم، تاول، پینه و میخچه است که استفاده از کفی و کفشهای طبی یکی از راهکارهای کمکی برای کمک به توزیع نرمال فشار در پا است. /برزگری
دکتر مهین نظری عضو
هیئت علمی گروه ارتقا سلامت دانشکده بهداشت
نظر دهید