متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1400/06/30
  • - تعداد بازدید: 1647
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

بیماری آلزایمر یا بیماری فراموشی

بیماری آلزایمر یا بیماری فراموشی

بیماری آلزایمر یا بیماری فراموشی ، یک نوع اختلال عملکرد مغزی است که بتدریج توانایی‌های ذهنی بیمار تحلیل می‌رود .در تعریفی دیگر بیماری آلزایمر یک اختلال تخریب‌کننده عصبی است که شروع تدریجی و پیشرفت مداوم دارد که برگشت‌ناپذیر و ناتوان‌کننده است و بار اجتماعی‌اقتصادی زیادی را به‌دنبال دارد.‌

 به گزارش روابط عمومی دانشکده بهداشت، بارزترین نوع از انواع مختلف زوال عقل،  اختلال حافظه است . آلزایمر رایج‌ترین شکل زوال عقل است که با کاهش تفکر و استدلال در فعالیت‌های روزانه مشخص می‌شود. تخمین زده می‌شود که شیوع زوال عقل در سراسر جهان بیش‌از 45 میلیون نفر باشد و پیش‌بینی می‌شود که تا سال 2050 به دلیل افزایش جمعیت جهان و افزایش امید به زندگی این مقدار سه ‌برابر شود و زوال عقل را به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های جهانی بهداشت عمومی مطرح سازد.

عوامل خطرساز در بروز بیماری آلزایمر:

 سن بالاتر از 65 سال

 سابقه خانوادگی

 سابقه ضربه شدید به سر

 کمبود فعالیت‌های فکری

 سطح تحصیلات پایین

کمبود ویتامین و اسیدفولیک

 کاهش فعالیت‌های بدنی و ورزش

و...

 

علائم :

علائم این بیماری با از دست دادن قدرت حفظ اطلاعات بخصوص حافظه‌ی موقت در دوران سالمندی و بروز مشکلات در انجام کارهای عادی آغاز شده و به‌تدریج با از دست دادن قدرت تشخیص زمان و مکان، کاهش تمرکز،  جابجا گذاشتن اجسام، از دست دادن قدرت تکلم، بروز هذیان،  گوشه‌گیری، افسردگی، از دست دادن انگیزه و سرانجام مرگ به پایان می‌رسد .

 مراحل بیماری آلزایمر:

مرحله اولیه

علائم بیماری به‌تدریج ظاهر می‌شود،  بنابراین نمی‌توان زمان دقیق شروع این مرحله از بیماری را مشخص نمود. در این مرحله اختلال در حافظه کوتاه‌مدت دیده می‌شود.

 مرحله میانی

 در این مرحله علائم بیماری به‌حدی آشکار می‌شود که بر زندگی اجتماعی شغلی و انجام فعالیت‌های روزمره بیمار اثر بگذارد. فرد بسیار فراموش‌کار می‌شود ، فعالیت‌های معمول و روزانه منزل را نمی‌تواند انجام بدهد، برای بهداشت شخصی، استحمام و لباس پوشیدن به کمک نیاز دارد.

 مرحله پیشرفته

 در این مرحله بیمار کاملاً به دیگران وابسته می‌شود . افراد و اشیاء آشنا را نمی‌شناسد ، به‌سختی راه می‌رود، بی‌اختیاری ادرار و مدفوع دارد و نمی‌تواند خود را کنترل کند و معمولاً اکثر اوقات در بستر یا صندلی به سر می‌برد .

راه‌های پیشگیری از آلزایمر:

به اندازه کافی بخوابید.

از نظر اجتماعی فعال باشید.

همیشه در حال اموختن باشید.

وزرش منظم و تحرک بدنی داشته باشید.

تغذیه مناسب داشته باشید.

تحریک ذهنی داشته باشید.

درمان:

 هنوز درمانی برای بیماری آلزایمر وجود ندارد اما با استفاده از داروها می‌توان سیر پیشرفت بیماری را کند کرد و شدت اختلال حافظه و مشکلات رفتاری را کاهش داد. برای درمان می‌توان از داروهایی مانند ضد جنون و آرامش‌بخش ها، ضد کولین استراز و ممانتین ها استفاده کرد.

 برخی از درمان‌های غیردارویی :

افزایش فعالیت

 حذف صداهای مزاحم محیط مثل تلویزیون و درهم و بر همی محیط

 ایجاد یک برنامه منظم روزانه

ساده سازی و تکالیف

 اقداماتی برای ایمنی بیمار، زنگ هشدار در، جعبه دارو ، نرده‌های محافظ

تهیه کننده : دکتر عبدالرحیم اسداللهی  دکترای تخصصی سالمندشناسی و عضو هیات علمی گروه ارتقا سلامت و آموزش بهداشت

پایان خبر/
فریبا برزگری مدیر روابط عمومی دانشکده بهداشت
  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده,اخبار واحدها
  • کد خبری : 47252
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید