دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز
حشره دراکولا چیست
حشره دراکولا سوسک نارنجی رنگی با نام علمی پدروس (Paederus) است که در شالیزار و علفزارهای مناطق مرطوب شمال و جنوب ایران زندگی میکند. افزایش گرما و رطوبت هوا باعث تکثیر این حشره میشود و عموما" در مناطق خارج از خانه در میان گیاهان، خاک و مواد آلی زندگی میکند. این بندپای کوچک به واسطه سمی که در بدن خود دارد فاقد دشمن طبیعی است و حتی پرندگان نیز از خوردن آن خودداری میکنند.
انواع حشره دراکولا
حشره دراکولا در زمره سوسکهای قاب بالان قرار گرفته و ۶۲۲ گونه دارد که در مناطق گرم و مرطوب دنیا بهوفور دیده میشوند.
علائم نیش حشره دراکولا
در بدن این سوسک، سمی با نام علمی اسید پائولینیک (Paederin) وجود دارد که باعث تحریک و آسیب پوستی میشود. این حشره نیش نمیزند، آرام بر روی پوست حرکت میکند و با این حرکت ماده سمی خود را روی پوست میریزد.
زخم حشره دراکولا
زخم حشره دراکولا، آسیب دیدگی و ضایعه پوستی ناشی از تماس پوست با گونههای مختلف این حشره است که به شکل بثورات پوستی و تاولهای برجسته طی ۲۴ تا ۴۸ ساعت بعد از نیش زدن حشره پدروس روی پوست ظاهر میشود. زخم پوستی ایجاد شده همراه با سوزش و خارش است و در مواردی ممکن است تاولها عفونت هم بکنند. در ۲۴ ساعت اول پوست احساس خارش و سوزش دارد و بعد از خارش، پوست ناحیه نیش خورده کنده شده و زخم به شکل سوختگی دیده میشود.
راه های درمان:
درمان قطعی برای عارضه ناشی از سم این حشره وجود ندارد و علائم آن به طور خودبخود بهبود مییابند. برای ترمیم و کاهش عوارض پوستی، در ساعات ابتدایی محل گزش را با آب و صابون معمولی شستشو داده و سپس به خوبی خشک شود.
دوره درمان گزش پدروس نهایت ۱۰ روز است که باید اقدامات مراقبتی جهت پیشگیری از عفونت را انجام شود. اگر ترشح سم دراکولا در مناطق حساس بدن مانند اطراف چشم رخ دهد که پوست آن نازک و حساس است، شدت و درد تاولها بیشتر میشود. درمان ضایعات پوستی بسته به شدت آسیب متفاوت است، اما در صورت تماس با حشره دراکولا، پیشنهاد میشود اقدامات درمانی زیر را انجام دهید:
- روزی ۳ تا ۵ بار محل گزش را با آب و صابون ملایم بشویید.
- از الکل یا ماده تحریک کننده دیگر برای زخمها استفاده نکنید.
- برای درمان خانگی حتما با پزشک مشورت کنید و از مصرف موادی مانند سیبزمینی، ماست یا مواد مشابه خودداری نمایید.
- در صورتی که خارش یا قرمزی پوست دارید، از پمادهای استروئیدی موضعی مثل هیدروکورتیزون و تریامسینولون استفاده کنید.
پیشگیری از گزش:
- برای کنترل این حشره و جلوگیری از هجوم آن بهترین کار نصب توری و پشه بند در محل خواب است.
- گردشگرانی که در چادرهای خود اقامت می کنند و لباسهای شسته را در فضای باز آویزان می کنند قبل از جمع کردن آنها باید آنها را تکانده و قبل از پوشیدن دقیقا بازرسی کنند تا حشره از طریق لباس وارد بدن نشود.
- کاهش تعداد لامپ های روشن و کم کردن شدت نور،
- پاکسازی علفهای هرز و دیگر گیاهان بویژه گیاهان پوسیده از محل نصب چادر،
- استفاده از حشره کش برای سمپاشی روی چادر.
دکتر معصومه امین، گروه بیولوژی و کنترل ناقلین بیماریها، دانشکده بهداشت دنشگاه علوم پزشکی شیراز
نظر دهید