حضور دکتر جهانگیری در برنامه فارسی شو با موضوع اهمیت ماسک در پیشگیری از ابتلا به کرونا ویروس
حضور دکتر جهانگیری در برنامه فارسی شو با موضوع اهمیت ماسک در پیشگیری از ابتلا به کرونا ویروس
به گزارش روابط عمومی دانشکده بهداشت، عضو هیئتعلمی گروه مهندسی بهداشت حرفهای و ایمنی کار در برنامه فارسی شو سیمای فارس، موارد کاربرد و اصول مهم در استفاده از ماسکهای پارچهای را تشریح کرد.
در بخش اول این گفتوگو دکتر "مهدی جهانگیری" ضمن تقدیر از زحمات کارشناسان بهداشت در پیشگیری از بیماری کووید 19، اظهار داشت: با توجه به اینکه حدود 40 درصد از افراد مبتلابه بیماری کووید 19 بدون علامت هستند و بهعلاوه در دو هفته اول ابتلا نیز ممکن است فرد مبتلا، علامتی از بیماری نداشته باشد، مجامع بهداشتی استفاده از ماسک را بهعنوان یک رویکرد کنترل در منبع برای جلوگیری از انتشار قطرات تنفسی که در اثر سرفه، عطسه و صحبت کردن منتشر میشوند، توصیه و حتی الزام کردهاند.
دکتر جهانگیری در پاسخ به سؤال مجری برنامه مبنی بر اینکه با توجه بهاندازه کوچک ویروس، ماسکهای پارچهای تا چه حد میتوانند در حذف ویروس کرونا مؤثر باشند؟ پاسخ داد، در اثر صحبت کردن حدود 10000، سرفه 30000 و عطسه حدود 40000 قطره که ممکن است حاوی ویروس باشند به اطراف منتشر میشوند. این قطرات وقتیکه از دهان و دستگاه تنفسی به بیرون منتشر میشوند عمدتاً درشت هستند و هر چه دورتر میشوند در اثر گرما تبخیر شده و کوچکتر میشوند. با این توضیحات ماسک پارچهای میتواند قطرات درشت منتشرشده را در نزدیکترین نقطه به منبع انتشار به دام بیندازد ونقش مؤثری در کنترل انتشار قطرات و کاهش ریسک ابتلا به این بیماری داشته باشند.
عضو هیئتعلمی گروه مهندسی بهداشت حرفهای و ایمنی کار دانشکده در بخش دیگر صحبتهای خود در پاسخ به سؤال مخاطبین برنامه افزود: ماسک پارچهای را میتوان با ماشین لباسشویی و یا آب گرم شستشو داد و مجدداً استفاده کرد. برای شستشو با دست هم میتوان 4 قاشق چایخوری مایع سفیدکننده (وایتکس) را در حدود 5/1 لیتر آب در دمای اتاق تهیه و ماسک را به مدت 5 دقیقه در آن غوطهور و سپس با آب سرد شستشو داد.
دکتر جهانگیری در پاسخ به سؤال دیگر مجری در خصوص اینکه چه کسانی در جامعه باید از ماسکهای پارچهای استفاده کنند، اظهار داشت: ماسکهای پارچهای میبایست برای کلیه افراد بهویژه در فضاهای سرپوشیده که تهویه کافی و امکان رعایت فاصله اجتماعی وجود ندارد، ازجمله فروشگاهها، سرویسهای حملونقل، مترو و... استفاده شوند. با اینحال استفاده از ماسک برای کودکان کمتر از دو سال، افراد ناتوان و دارای معلولیت که قادر به برداشتن ماسک از روی صورت خود نباشند و افرادی که مشکلات تنفسی مثل تنگی نفس و آسم و ... دارند توصیه نمیشود و این افراد باید از طریق اقداماتی همچون عدم حضور در مراکز پرجمعیت، رعایت فاصله اجتماعی و ... خود را از خطر ابتلا به بیماری دورنگه دارند. دکتر جهانگیری ادامه داد: شاید این تصور غلط در مردم ایجاد شود که استفاده از ماسک بهتنهایی معجزه میکند و بهنوعی اطمینان کاذب در افراد ایجاد کند. ولی باید توجه داشت استفاده از ماسک در کنار رعایت فاصله اجتماعی، شستشوی مداوم دستها، اجتناب از حضور در مراکز پر جمعیت و... بهعنوان یکلایه حفاظتی مکمل میتوان مؤثر باشد.
در ادامه مجری برنامه خواستار تشریح نحوه استفاده صحیح از ماسک و نکات مهم در این زمینه شد که دکتر جهانگیری ضمن نمایش نحوه پوشیدن ماسک، نکات مهم در استفاده از ماسک شامل شستشوی دستها قبل و بعد از ماسک زدن، گرفتن بندها در موقع درآوردن ماسک مطرح کرد. وی بیرون ماندن بینی از ماسک، شل بودن ماسک، دست زد به سطح ماسک، نپوشاندن کامل صورت از طرفین و بالا و پایین را از مهمترین رفتارهای غلط و رایج استفاده از ماسک بیان کرد.
دانشیار گروه مهندسی بهداشت حرفهای و ایمنی کار در ادامه برنامه در پاسخ به سؤالات پیامکی یکی از مخاطبین در مورد زمان تعویض ماسکها اظهار داشت: ماسکها زمانی که آسیب دیدند یا مرطوب شدند باید تعویض شوند. اگر ماسک یکبارمصرف باشد و ساختار آن آسیبندیده باشد میتوان آن را در یک کیسه پارچهای یا کاغذی تهویه دار نگهداری کرد و پس از 3 تا 5 روز مجدداً استفاده کرد. چراکه انتظار میرود پسازاین مدت ویروس غیرفعال شده باشد.
دکتر جهانگیری افزود: برخی نگرانیها در مردم وجود دارد که استفاده طولانیمدت از ماسک سبب تجمع دیاکسید کربن و آسیب مغزی میشود. ولی با توجه به اینکه ماسکهای پارچهای تهویه کافی بری پیشگیری از این موضوع را فراهم میکند، جای نگرانی در این خصوص وجود ندارد. بااینحال توصیه میشود مردم از ماسکهای خیلی ضخیم استفاده نکنند.
مهمان برنامه فارسی شو در پاسخ به این سؤال که آیا استفاده از ماسک میتواند برای مردم ایجاد ناراحتی کند یا خیر؟ افزود: به هرحال استفاده از ماسک ممکن است کمی ناراحتکننده باشد ولی با توجه به مزایای آن در حفظ سلامت جامعه، سودمند و ضروری است. برخی افراد از درد پشت گوش شکایت دارند که برای حل این مشکل میتوان بندهای ماسک را بهجای پشت گوش، دور سر گره زد. برخی از مه گرفتگی شیشههای عینک شکایت دارند که این مشکل نیز با شستشوی شیشههای عینک با آب و صابون و خشککردن آن قبل از استفاده از ماسک حل میشود. برخی از افراد نیز اذعان میکنند که استفاده از ماسک سبب تحریک و حساسیت پوستی در آنها میشود، درحالیکه ماسک پارچهای مناسب (معمولاً از جنس کتان) چنین مشکلی ندارند.
دکتر جهانگیری در پاسخ به سؤال آخرمجری درخصوص استفاده از ماسک در فعالیتهای ورزشی اظهار داشت : در مورد فعالیتهای ورزشی مثل شنا، استفاده از ماسک مجاز نیست و رعایت فاصله اجتماعی اهمیت بیشتری دارد. در مورد ورزشهایی نظیر فوتبال و... نیز با توجه به این مهم که این ورزشها باید در فضاهای باز انجام شوند، استفاده از ماسک در حین این فعالیتها توصیه نمیشود.
دکتر جهانگیری در پایان برنامه یادآور شد: در شرایط حاضر ماسک جزئی از پوشاک انسان شده و باید به عنوان یک فرهنگ شهروندی آن را در نظر بگیریم چراکه هدف از استفاده ماسک توسط عموم مردم درواقع حفاظت از سلامتی دیگران است و برای حفظ سلامت خودمان باید ضمن رعایت فاصله اجتماعی، شستشوی مکرر دستها، به حداقل رساندن حضور در تجمعات و مراکز شلوغ و نیز ضدعفونی کردن سطوح را فراموش نکنیم.
برای مشاهده فایل ویدئویی، قسمت اول این برنامه اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده فایل ویدئویی، قسمت دوم این برنامه اینجا کلیک کنید.
نظر دهید