متن استاتیک شماره 54 موجود نیست متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1401/10/05
  • - تعداد بازدید: 716
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز

دوران سالمندی موفق

دوران سالمندی موفق

 آیا تا به حال به  دوران سالمندی موفق فکر کرده اید؟

افزایش امید به زندگی و کاهش میزان باروری باعث افزایش تعداد افراد سالمند در سراسر جهان شده، به گونه ای که پیر شدن جمعیت به یکی از مهمترین چالش های بهداشت عمومی در قرن کنونی تبدیل گشته است.

سالمندی موفق:

موفقیت در دوران سالمندی به چه معناست  و چگونه می توان حتی در سنین بالا با انگیزه و خوش بین بود؟

سالمندی موفق یک سازه اجتماعی و فرهنگی می باشد.

از نظر بیلتز : سالمندی موفق تقلید از جوانی نیست بلکه درگیر کردن فعال خود با مردم ، گروه ها، فعالیت ها و در کل با زندگی است.

امید به زندگی و کیفیت آن در  سالمندان برای حفظ سلامت جسمی و روانی بسیار مهم است.

سرمایه اجتماعی به عنوان متغیر مستقل، سالمندی موفق را به عنوان متغیری وابسته تحت تاثیر قابل توجهی قرار می دهد.

سرمایه اجتماعی، به همراه تحصیلات و زندگی با همبستگان سه عاملی هستند که به طور معنا دار سالمندی موفق را پیش بینی می کنند.

اگر دولت و ارگان های مرتبط بر بهبود مولفه های موثر در ارائه خدمات سالمندی تمرکز نموده و موانع و مشکلات موجود را مرتفع نمایند نتایج قابل ملاحظه ای در رابطه با بهبود کیفیت خدمات سالمندی فعال در بلند مدت مقدور خواهد بود.

سالمندی فعال(AHA):

منظور از واژه فعال نه تنها ادامه فعالیت بدنی و مشارکت در نیروی کار،بلکه تداوم مشارکت در اجتماع ، سیاست ،فرهنگ ، معنویت و امور شهروندی است.

 

پنج دلیل عمده برای سیاست گذاران وجود دارد که مفهوم سالمندی فعال را با علاقه دنبال کنند این دلایل شامل:

 پیر شدن نیروی کار ، افزایش خروج زود هنگام نیروی کار، لزوم پایداری سیستم های حمایت اجتماعی ،تغییر نیازهای تجاری و فشارسیاسی برای ارائه درمان و مراقبت برابر سالمندان است.

مولفه های روش زندگی همچون : عدم استعمال دخانیات ، فعالیت فیزیکی ، داشتن تغذیه مناسب و با کیفیت بالا باعث افزایش میزان بقا و وضعیت سلامت بهتر در سنین سالمندی می گردد.

راهکارهای ارتقا زندگی سالمندان:

مولفه های متغیر  : پرداخت مستمری غیر مشارکتی ، ارائه بیمه مراقبت بلند مدت ، ایجاد خدمات مراقبت سیار، کارت های تخفیف مراکز تفریحی و ورزشی ،کارت های تخفیف حمل و نقل ، چکاپ های سلامتی ،تاسیس بیمارستان ها و درمانگاههای مخصوص سالمندان و ایجاد طرح تحصیل در دانشگاهها در ارائه خدمات به سالمندان و ارتقا زندگی آنان موثر هستند.

انجام چکاپ های مداوم در سالمندان سبب بهبود سطح بهداشت و سلامت عمومی در بین سالمندان می شود که خود سبب ارتقاء سطح کیفی زندگی سالمندان می گردد.

با توجه به اینکه اولین گام برای بهبود زندگی در دوران سالمندی ، دادن اطلاعات وآگاهی ،تغییر افکار و بینش سالمندان به پدیده پیری و ارائه راه کارهای صحیح زندگی می باشد، لذا فراهم نمودن زمینه های ادامه تحصیل برای سالمندان می تواند یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر بهبود کیفیت زندگی سالمندان واقع شود.

باید بپذیریم که سالمندی با ناتوانی یا بیماری یکی نیست تا بتوانیم زندگی موفق و سالمی در دوران سالمندی داشته باشیم. موفقیت در دوران سالمندی ربطی به عوامل ژنتیکی فرد ندارد، بلکه به عوامل بیرونی قابل کنترل و انتخاب های شخصی مربوط می شود.

سالمندان موفق باید بتوانند عادات و سبک زندگی موثر و سالم خود را از میانسالی به سالمندی انتقال دهند و از تجربیات خود بهره ببرند و احساس درونی مثبت و رضایت بخشی داشته باشند.

 

دکتر عبدالرحیم اسداللهی عضو هیئت علمی گروه سلامت سالمندی  

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده,اخبار واحدها
  • کد خبری : 72124
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید