دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز
شناخت عوامل خطر بیماری قلبی عروقی که قابل پیشگیری هست
شناخت عوامل خطر بیماری قلبی عروقی که قابل پیشگیری هست
بیماریهای قلبی عروقی اولین علت مرگ در جهان هستند بیماریهای قلبی عروقی علت عمده ناتوانی و مرگ زودهنگام در کل جهان و عامل مؤثری در افزایش هزینههای خدمات سلامت هستند که براثر برآوردسازمان جهانی بهداشت منجر به 23.6 میلیون مرگ در سال 2030 خواهند شد.
عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی که قابل پیشگیری هستند شامل:
مصرف دخانیات
اختلال چربی خون
فشارخون بالا
دیابت
مصرف دخانیات: سیگار کشیدن مهمترین عامل خطر تعدیلپذیر بیماری قلبی – عروقی می شناسد
.مطالعات متعددی نقش احتمالی ترک سیگار را بهعنوان یک فاکتور پیشگوییکننده بیماری قلبی عروقی تأییدکردهاند.ترک سیگار خطر بیماری قلبی عروقی را نهتنها در جمعیت عمومی بلکه در افراد سیگاری کاهش میدهد.
چربی خون: افزایش 10 درصدی کلسترول سرم باافزایش 20 تا 30 درصدی خطر بیماریهای عروق کرونر همراه است. تخمین زده میشود افزایش سطح کلسترول خون عامل 56 درصد از تمامی ایسکمیک قلبی و 18 درصد از موارد سکته مغزی است.
پرفشاری خون : به ازای هر 10 واحد افزایش در فشار دیاستولیک یا 20 واحد افزایش در فشار سیستولی خطربیماری قلبی عروقی دو برابر میشود. در صورت عدم درمان حدود 50 درصد از مبتلایان به پرفشاری خون ازبیماری عروق کرونر فوت میکنند
پایین آوردن فشارخون در بیماران باسابقه بیماری قلبی عروقی خطر را پایین میآورد. کاهش فشارخون یک توصیه اساسی در دستورالعملهای بالینی برای پیشگیری از بیماری قلبی عروقی است.
دیابت: . در افراد دیابتی احتمال حمله قلبی بدون علامت و احتمال مرگ به دنبال انفارکتوس قلبی بیش از سایر افراد است.
عوامل خطر رفتاری عمده بیماری قلبی عروقی شامل تغذیه ناسالم، عدم فعالیت بدنی ناکافی و استعمال دخانیات است که مسئول 80 درصد کل بیماری قلبی عروقی ها هستند. این عوامل از طریق افزایش فشارخون ، قندخون و چربی خون و ایجاد چاقی و اضافهوزن اثر خود را اعمال میکنند. که با داشتن سبک زندگی سالم و رفتارهای بهداشتی سالم از بروز این بیماری و عوارض آنمی توان پیشگیری کرد و امید به زندگی را افزایش و کیفیت زندگی را بهبود بخشید .
دکتر «طیبه رخشانی»، پزشک و دانشیار آموزش بهداشت و ارتقای سلامت گروه بهداشت عمومی دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز
نظر دهید