دانشکده بهداشت شیراز
نقش مراقبین و مربیان سلامت در پیشگیری و کنترل پدیکلوزیس در دانش آموزان
نقش مراقبین و مربیان سلامت در پیشگیری و کنترل پدیکلوزیس (شپش) در دانش آموزان
"به مناسبت هفته بهداشت مدارس"
شپش ها گروهی از بندپایان هستند که در حیوانات و انسانها به صورت انگلی زندگی میکنند. در انسان 3 گونه شپش به نام شپش سر ، شپش بدن و شپش عانه وجود دارد، شپش سر شایعترین نوع شپش به ویژه در گروه سنی 7 تا 11 سال است. آلوده شدن به شپش سر علاوهبر تماس مستقیم با افراد آلوده ، به صورت غیر مستقیم از راه تماس با وسایل شخصی آلوده مانند شانه یا برس، شال ، مقنعه، روسری، وسایل خواب و حوله نیز صورت میگیرد. شرایط شیوع شپش سر در اماکن پرجمعیتی مثل مدارس که دانش آموزان در تماس مستقیم و نزدیک با یکدیگر هستند بسیار فراهم است.
هرچند شپش در انتقال بیماریهای عفونی نقشی ندارد ولی اثرات روحی و اجتماعی قابل توجهی از جمله احساس خجالت، استهزاء، عصبانیت، و متعاقب آن افت تحصیلی و غیبت از مدرسه را در دانشآموزان در پی دارد. گزش شپش باعث تزریق پروتئینهای موجود در بزاق به بدن میزبان شده که حساسیت، خستگی و بی خوابی را به دنبال دارد. گاهی آلرژی حاد نظیر خارش شدید به دلیل تزریق مکرر بزاق شپش ایجاد می شود. به دلیل خاراندن محل گزش عوامل باکتریایی و قارچی ممکن است باعث آلودگی ثانویه و التهاب گردد.
کنترل و پیشگیری از بیماری معمولا به اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده توسط خود دانش آموزان ازجمله جداسازی و شستوشوی مرتب لباسها و شانه کردن روزانه موهای سر، و رعایت فاصله اجتماعی نسبت به افراد آلوده بستگی دارد. برای برطرف کردن آلودگی، می توان به انواع شامپوها و لوسیون های مخصوص در بازار (پرمترین ،آنتی لایس هگور، لیندان و ...)اشاره کرد این شپش کشها باعـث ازبـین رفـتن کامـل تخـمهای شپش نمیشوند و تعدادی از تخمها پس از طی دوره نهفتگی باز شده و مجدداً سبب آلودگی فرد میشـوند بنابراین حشرهکشی که به طور کامل بر روی تخـم اثـر داشته باشد، تاکنون کشف نشده اسـت. درنتیجه استفاده همزمان از روشهای فیزیکی مثل شانه زدن با شانه مخصوص شپش دارای استیل ضد زنگ توصیه میشود.
باید توجه داشت درمان فردی در آلودگی به شپش حتی اگر با بهترین روش ها و بطور دقیق نیز انجام شود، تاثیر گذار نیست. فرد در صورتیکه در مجاورت و تماس نزدیک با یک فرد آلوده به شپش قرار داشته باشد حداکثر تا دوهفته بعد مجدداً آلوده میگردد لذا مهمترین اصل در مبارزه با شپش انجام درمان دسته جمعی و همگانی و رفع آلودگی از کلیه وسایل مورد استفاده افراد بصورت همزمان است.
همان طور که اشاره شد مهمترین عوامل موثر در بروز و شیوع بیماری، شلوغی و ازدحام، سطح پایین رعایت اصول بهداشتی، بی توجهی اولیا امور، بخصوص والدین، فقدان دسترسی به مراقبت های بهداشتی ودرمان نامناسب می باشد. در نتیجه،کارکنان بهداشتی، مراقبین سلامت و مربیان بهداشت مدارس میتوانند بیشترین اهمیت را در راهنمایی افراد و خانواده ها به سوی انجام رفتارهای پیشگیری کننده و کنترل و مبارزه با بیماری داشته باشند.
اجرای برنامه های آموزشی در قالب کارگاه برای دانش آموزان و خانواده های آنان در زمینه پیشگیری و کنترل آلودگی به پدیکوزیس سر، استفاده از توان اجرایی رسانه های ارتباط جمعی در جهت ارتقای آگاهی جامعه ، تدوین، چاپ و تکثیر پوستر و بروشورهای آموزشی و بالا بردن سطح آگاهی های جامعه، بهبود رفتارهای بهداشتی، تشخیص و درمان اپیدمیک مبتلایان (بخصوص در مراکز تجمعی جمعیتی) از راههای مهم مبارزه با شپش می باشد.
دکتر مسعودکریمی دانشیار گروه ارتقا سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شیراز