دانشکده بهداشت شیراز
هفته جهانی سلامت مردان سرطان پروستات
بدیهی است که با پشتوانه تحقیقات انجام شده است که مردان بیشتر از زنان از معاینات پزشکی اجتناب می کنند. آمارها نشان می دهد که زنان بیشتر برای اقدامات پیشگیرانه، مشاوره بهداشتی و معاینات با احتمال بیش از 95 درصد به متخصصان پزشکی مراجعه می کنند. با کمال تعجب، علیرغم اینکه زنان به طور قابل توجهی امید به زندگی دارند، مردان باید اهمیت معاینات بهداشتی پیشگیرانه را درک کنند. مشاوره به موقع با ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی می تواند به طور موثر از بیماری های مختلف، از جمله مواردی که عواقب کشنده دارند، جلوگیری کند. خوشبختانه بسیاری از این شرایط قابل پیشگیری و درمان هستند. هدف تأکید بر اهمیت مراقبت های بهداشتی مردان، تشویق معاینات پزشکی منظم و ترویج رویکردی پیشگیرانه برای اقدامات پیشگیرانه است. با انجام این کار، میتوانیم از نتایج سلامتی بهتری برای مردان اطمینان حاصل کنیم و در کل به یک جامعه سالمتر کمک کنیم.
دلالت بر لزوم آگاهی از اهمیت سلامت مردان و ترغیب مردان به برخورداری از زندگی طولانی تر و سالم تر دارد. هدف از تعیین هفته ای به نام سلامت مردان، انجام تشویق به فعالیتهایی است برای آگاهی دادن به موضوعات بهداشتی که بر مردان تأثیر می گذارد و تمرکز بر آگاهی رسانی مردان است از مشکلی که ممکن است وجود داشته باشد و یا اینکه در آینده رخ دهد .آگاهی مهمترین رکن است. هرچه مردم آگاهی بیشتری کسب کنند، شجاعت انجام کاری در مورد آن را نیزکسب می کنند.
توجه بیشتر به سلامت مردان موضوع مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد، مردان با توجه به اینکه بیشتر در فضای بیرون هستند، به طور قطع بیشتر در معرض ابتلا به بیماریها هستند، اما کمتر به سلامتی خود توجه میکنند، لذا هفته سلامت مردان بهانه خوبی برای آگاهیرسانی درباره بیماریهای شایع در آنها است.
سرطان پروستات
یکی از شایع ترین سرطان ها بین مردان می باشد که ممکن است باروری آن ها را نیز تحت تأثیر قرار دهد. معمولا سرطان پروستات به آهستگی رشد می کند و در ابتدا به غده پروستات محدود می شود ولی در صورت رشد، گسترش می یابد و اندام های دیگر را نیز درگیر می کند. در حالی که برخی از سرطان پروستات خوش خیم هستند و با حداقل درمان بهبود می یابند، برخی دیگر بدخیم بوده و می توانند به سرعت گسترش یابند.
سرطان پروستات (PCa) با بروز سالانه جهانی تقریباً 1414259 مورد جدید، علت اصلی مرگ و میرهای مرتبط با سرطان در مردان است.
سرطان پروستات ممکن است در مراحل اولیه هیچ علامت یا علائمی نداشته باشد، یکی از دلایل این امر نحوه رشد سرطان است. شما معمولا فقط در صورت رشد سرطان در نزدیکی مجرای ادرار و فشار آوردن به مجاری و تغییر در شیوه ادرار، متوجه وجود سرطان می شوید. سرطان پروستات معمولا در قسمت بیرونی پروستات رخ می دهد و باعث ایجاد علائم هایی می گردد.
نشانه های سرطان پروستات شامل موارد زیر می باشند:
- احساس پربودن مثانه بعد از خالی کردن
- درد و سوزش یا جریان ضعیف ادرار
- نیاز به ادرار کردن بیش از حد معمول
- از دست دادن اشتها
- انزال دردناک
- کاهش وزن
عواملی که احتمال مبتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهند:
افزایش سن
سابقه خانوادگی
سیگارکشیدن
رژیم غذایی ضعیف و عدم ورزش و سبک زندگی ناسالم
دکتر مهین نظری دکترای تخصصی آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت