متن استاتیک شماره 54 موجود نیست متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1398/10/15
  • - تعداد بازدید: 167
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

کاربردها و محدودیت های استفاده از خاموش کننده های دستی آتش

کاربردها و محدودیت های استفاده از خاموش کننده های دستی آتش

اطفاء حریق

اطفاء حریق مجموعه اقداماتی است که برای مقابله با آتش بوسیله خاموش کردن، کنترل و یا هدایت آتش‌های ناخواسته انجام می‌گیرد. اهداف اطفای حریق حفاظت از سلامت افراد، جلوگیری از آسیب به اموال و حفاظت از محیط زیست است.

روش­های اطفاء حریق

به طور کلی اگر بتوانیم یکی از اضلاع هرم آتش را که شامل اکسیژن، حرارت، مواد اشتعال زا و یا واکنش های زنجیره­ای می­باشد را کنترل و محدود نماییم، حریق مهار خواهد شد.
روش­های کلی بر مبنای ماهیت حریق به صورت­های ذیل می­باشد:

   1) سرد کردن حریق                                            2) خفه کردن حریق          

  3) مانع شدن یا از بین بردن مواد قابل اشتعال           4) کنترل واکنش های زنجیره­ای

1)     سرد کردن حریق:
 سرد کردن یکی از روش­های قدیمی و معمول و موثر برای کنترل حریق می­باشد.
این عمل عموماً با آب انجام می­شود . یکی از خصوصیات گاز دی اکسید کربن نیز سرد کردن آتش می­باشد، میزان و روش بکارگیری آب در اطفاء حریق اهمیت بسیاری دارد، این روش برای حریق های نوع A مناسب می­باشد.

 

2)     خفه کردن حریق:
 
خفه کردن، همانطور که از نام آن پیداست در حقیقت پوشاندن روی آتش با موادی است که از رسیدن اکسیژن به محوطه آتش جلوگیری می­نماید. این روش اگرچه در همه حریق ها موثر نیست ولی روش خوبی برای بیشتر حریق­ها می ­باشد. مورد استثناء موادی است که در حین سوختن اکسیژن تولید می­کنند، مانند: نیترات و زنجیره­های آلی اکسیژن دار مثل پراکسیدهای آلی همچنین موادی که سرعت آتش­گیری در آنها زیاد است مانند: دینامیت، سدیم، پتاسیم که از این قاعده مستثنی هستند. موادی که برای خفه کردن بکار می­روند بایستی سنگین تر از هوا بوده و یا حالت پوششی داشته باشند. خاک، شن، ماسه، پتوی خیس نیز این کار را می­توانند انجام دهند.

 

 

3)      مانع شدن یا از بین بردن مواد قابل اشتعال:
این روش در زمان آغاز حریق  عملی می­باشد و با قطع جریان، جابجا کردن مواد، جدا کردن منابعی که تاکنون حریق به آنها نرسیده، کشیدن دیوارهای حائل و یا خاکریز و همچنین رقیق کردن ماده سوختنی مایع را امکان پذیر می­باشد.

 

4)      کنترل واکنش­های زنجیره­ای:
برای این کار استفاده از برخی ترکیبات هالن و جایگزین­های آن و برخی ترکیبات جامد مانند جوش شیرین بسیارموثر می­باشد. این عمل برای کنترل حریق دشوارتر و پر هزینه­تر از سایر روش­هاست ولی می­تواند بصورت مکمل برای مواد پر ارزش بکار رود.

 

کاربردها و محدودیت­های استفاده از خاموش­کننده­های دستی آتش

 

* خاموش کنندهCO2

         - مناسب جهت اطفاء حریق وسایل و تجهیزات الکتریکی و دارای قابلیت اندازه­گیری (تابلوهای برق، کامپیوتر و...)

-در محیط­ها و فضای بسته فاقد تهویه مناسب (اتاق­ها، دفاتر اداری و... ) بدلیل بروز خفگی ناشی از کمبود اکسیژن، دارای محدودیت استفاده می­باشد.

         -تماس با گاز هنگام خروج از نازل شیپوری سبب آسیب­های جدی منجمله سوختگی ناشی از دمای پایین می­گردد.

* خاموش کننده آب و گاز / آب

 

-مناسب جهت اطفاءحریق وسایل و تجهیزاتی که از خود خاکستر بجا می­گذارند (چوب، البسه و... ).

-استفاده در حریق­های الکتریکی بدلیل ایجاد شرایط برق گرفتگی ممنوع می­باشد.

-استفاده در اطفاء­حریق­های مایعات قابل اشتعال از قبیل نفت، گازوئیل و روغن­های صنعتی بدلیل عدم مخلوط شدن، پخش و پاشش حریق و گسترش آن، ممنوع می­باشد .

-استفاده در حریق­های الکتریکی بدلیل ایجاد شرایط برق گرفتگی ممنوع می­باشد.

-استفاده در اطفاء­حریق­های مایعات قابل اشتعال از قبیل نفت، گازوئیل و روغن­های صنعتی بدلیل عدم مخلوط شدن، پخش و پاشش حریق و گسترش آن، ممنوع می­باشد .

-استفاده در اطفاءحریق­های آشپزخانه (روغن­های آشپزی) بدلیل پخش نمودن و گسترش حریق ممنوع می­باشد.

-استفاده در حریق­هایی که شامل اسناد و مدارک مهم می­باشند بدلیل تماس آب با آنها و از بین رفتن دارای محدودیت استفاده می­باشد.

 

* خاموش کننده پودر و گاز

 

-مناسب جهت اطفا حریق مایعات قابل اشتعال ( نفت، گازوئیل، روغن های صنعتی و... ).

-استفاده در اطفاءحریق وسایل و تجهیزاتی که از خود خاکستر به جا می­گذارند و در حالت تلنبار می­باشند، بدلیل برگشت شعله دارای محدودیت استفاده می­باشد.

-استفاده در اطفاءحریق وسایل و تجهیزات الکتریکی حساس که قابلیت اندازه­گیری دارند همانند کامپیوترها، ابزار دقیق و سایر تجهیزات دارای قابلیت اندازه­گیری بدلیل نفوذ پودر در آنها و ایجاد آسیب و اختلال در عملکرد، دارای محدودیت استفاده می­باشد.

 

تهیه کنندگان:

آقای وحید کارگر _ دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت سلامت ، ایمنی و محیط زیست (HSE)

سیده فریده موسوی- کارشناس گروه مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار

 

 پایان خبر

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده
  • کد خبری : 18245
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید