متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1401/02/07
  • - تعداد بازدید: 1997
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز

بازیافت لامپ ها در ایران

بازیافت لامپ ها در ایران

در حال حاضر هیچگونه برنامه و طرحی برای بازیافت لامپ های تولید شده در سطح کشور وجود ندارد، به عبارت دیگر کلیه لامپ های سوخته و یا خرابی که از منازل خارج می شود در سطل های زباله قرار گرفته و با سایر پسماندها دفن می گردند.

به گزارش روابط عمومی دانشکده بهداشت، بر اساس اطلاعات موجود در گروه بازیافت قطعات الکتریکی و الکترونیکی اتحادیه صنایع بازیافت ایران، به طور کلی در ایران تنها سه شرکت به طور رسمی با نام بازیافت کنندگان پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی به ثبت رسیده اند که با مشکلات عدیده ای سر و کار دارند

 در حال حاضر بسیاری از پسماندهای الکترونیکی مانند: برد های خراب یا سوخته کامپیوترها، تلویزیون های قدیمی و موبایل ها درکشور و سایر پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی، توسط افرادی نامشخص از طریق مزایدات ،خریداری و جمع آوری شده و در

کارگاه ها و مراکز نامعتبر با استفاده از مواد شیمیایی خطرناک و سمی و یا سوزاندن اقدام به استحصال عناصر با ارزش آنها نظیر طلا و مس می کنند که می تواند خسارات جبران ناپذیری را برای افراد و محیط زیست در پی داشته باشد.

 

معضلات و مشکلات پیش روی بازیافت لامپ ها در ایران  بسیار زیاد می باشد و پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی نظیر لامپ ها نیز از این قائده مستثنی نیستند. به دلیل عدم وجود برنامه واحد جهت جمع آوری لامپ ها از سطح منازل و مجتمع های بزرگ تجاری - اداری، مراکز خرید و صنایع مختلف در کشور، کارخانجات با کمبود و بعضا با عدم وجود مواد اولیه مواجه شده اند که باعث کاهش و توقف کامل فعالیت های کارخانه می گردد، به طوریکه سه شرکتی که اشاره شد تاکنون یا موفق به دریافت پسماند الکترونیکی نگردیده اند و یا مقدار پسماند دریافتی آنها بسیار اندک بوده است، که صرفه اقتصادی ندارد.  یکی دیگر از مشکلات پیش روی شرکت های بازیافت کننده پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی هزینه های بالای سرمایه گذاری در این حوزه و عدم وجود حمایت های دولتی می باشد. ازدیگر مشکلات پیش روی بازیافت لامپ ها در ایران عدم فرهنگ سازی مناسب ارگان های مربوطه جهت بازیافت لامپ ها و تعبیه مکانهای مناسب جهت تحویل گرفتن پسماندهای ویژه در سطح کلان شهرها و شهرهای کوچک می باشد. راه کارهای پیشنهادی جهت ارتقاء بازیافت لامپ ها در ایران  با توجه به پتانسیل کشور و نیاز مبرم آن به مدیریت پسماندهای ویژه، جهت ارتقاء صنعت بازیافت قطعات الکتریکی و الکترونیکی به خصوص لامپ ها در کشور موارد ذیل پیشنهاد می گردد:  

1)      آموزش واطلاع رسانی عمومی از طریق رسانه های دیداری، شنیداری و نوشتاری توسط ارگان های ذیربط. 

2)      حمایت های دولتی از این صنعت به واسطه اعطای تسهیلات بانکی. 

3)      ایجاد مکان های موقت جمع آوری لامپ ها در سطح شهر. 

4)      ملزم نمودن تولید کنندگان لامپها به بازیافت این گروه از پسماندها.   

5)      دریافت تعرفه از وارد کنندگان لامپها و پسماندهای برق و الکترونیک و اختصاص آن به صنایع بازیافت داخلی. 

 

 یکی از اقدامات مهم و حیاتی جهت جمع آوری لامپ ها، دپوی مناسب آنها در یک مکان امن می باشد. در این مکان ها می توان با استفاده از سیاست های تشویقی مردم را مایل به تحویل لامپ های خود به این مکان ها نمود. به طوریکه در قبال تحویل آنها ،لامپ های نو یا کوپن تخفیف کالا یا شارژ تلفن همراه و یا ... دریافت نمایند. مکان اخذ لامپ ها در سطح شهر می تواند به دو صورت تعریف گردد:  

الف) یک نقطه مشخص در سطح شهر تعیین گردد، می توان مانند بسیاری از کشورهای دنیا در جلوی درب فروشگاه های بزرگ و پر رفت و آمد یا میادین بزرگ، ظروفی را به همراه یکسری بروشورهای آموزشی تهیه کرد تا مردم لامپ ها را در آن ها قرار دهند. 

ب‌)    می توان در نقاط مختلف شهر کانکس هایی را مانند غرفه های بازیافت، فقط برای اخذ پسماندهای ویژه مثل لامپ، باتری و... تعبیه کرد. 

ج‌)      در ادارات و صنایع مختلف، ظروف مخصوص جمع آوری و نگهداری لامپ های کم مصرف و مهتابی قرار داده شود و پس از تکمیل ظرفیت آنها را به شرکتهای مجاز و مورد تائید سازمان محیط زیست تحویل دهند. 

و در نهایت کلیه لامپهای کم مصرف و مهتابی جمع آوری شده به صورت ایمن حمل و نقل شده و به واحدهای صلاحیت دار بازیافت تحویل داده شوند و نیاز است تا ارگان های ذی صلاح نظیر سازمان حفاظت محیط زیست و اتحادیه صنایع بازیافت ایران نسبت به نحوه بازیافت و امحاء لامپهای کم مصرف و مهتابی در صنایع بازیافتی نظارت نموده تا سلامت محیط زیست و جامعه در رابطه با موضوع بازیافت لامپ ها تامین گردد. 

دکتر منصوره دهقانی عضو هیات علمی گروه مهندسی بهداشت محیط
  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده,اخبار واحدها
  • کد خبری : 58941
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید