متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1401/08/28
  • - تعداد بازدید: 35
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز

نقش گل و گیاه در سلامت انسان ها

نقش گل و گیاه در سلامت انسان ها

ارتباط انسان با طبیعت یک ارتباط دو طرفه است به گونه ای که در طول تاریخ، انسان، هم از طبیعت تأثیر پذیرفته و هم بر طبیعت تأثیر گذاشته است. یکی از عناصر طبیعت که با زندگی بشر گره خورده گیاهان هستند؛ پیوند انسان با طبیعت و به خصوص فضای سبز یک پیوند ناگسستنی است. گیاهان بر سبک زندگی بشر تأثیر شگرفی دارند که علاوه بر تأمین بسیاری از مایحتاج  اولیه زندگی، باعث تغییر در عادات، خلق وخو و سبک زندگی بشر نیز شده اند. مردم در مواجهه با طبیعت احساس شادی بیشتری می کنند، انسان ها حتی با دیدن غیرمستقیم صحنه هایی از گیاهان زنده و یا عکس گیاهان هم به شدت تحت تأثیر قرار می گیرند و لذت می برند. به علاوه ثابت شده است تجربه گشت و گذار در طبیعت یا محیط های جنگلی می تواند به مدیریت استرس و بازیابی سلامتی کمک کند. معماران همواره برای طبیعت و فضای سبز، جایگاه ویژه ای در نظر گرفته اند؛ یکی از این موارد استفاده از گیاهان در داخل اماکن مسکونی است. فضای سبز داخلی می تواند در مقیاس یک گلدان گل که در طاقچهی یک پنجره قرار می گیرد تا حیاط های پوشیده از گیاهان و گلخانه های بزرگ دسته بندی شوند و به عنوان دکوراسیون داخلی و به منظور ایجاد زیبایی در فضاهای مسکونی، مدارس، مراکز تفریحی، مراکز خرید، هتل ها و سایر فضاها مورد استفاده قرار بگیرند. استفاده از گیاهان در فضاهای مسکونی و محیط خانه می تواند علاوه بر ایجاد زیبایی و منظره چشم نواز، باعث سلامت جسم و روان ساکنان گردد در واقع مفهوم یک خانه، با فضای سبز آن کامل می شود.        
مطالعات بسیاری نشان داده است که گیاهان آپارتمانی مزایای زیادی برای سلامت و آسایش ساکنان از جمله کاهش ابتلا به بیماری، افزایش عملکرد کاری، رضایت شغلی و آرامش روان دارند. زندگی شهرنشینی،  ساختمان‌ها و برج‌های سر به فلک کشیده که امکان زندگی میلیون‌ها انسان را در کنار یکدیگر فراهم کرده است، به خوبی نمایانگر زندگی پر تنش و ناسالم انسان در روزگار ما است.

اگر زندگی انسان‌های گذشته را که در هوای سالم تنفس می‌کردند را با انسان عصر حاضر که ساعت‌ها به جز هوای ناسالم و گاز‌های سمی چیزی تنفس نمی‌کند مقایسه کنیم، متوجه خواهیم شد که انسان امروز بیش از پیش به محیطی پاک و عاری از هرگونه گاز‌های آلوده کننده نیاز دارد؛ جایی که بتواند هوای پاکیزه تنفس کند و لحظه‌ای عمیقا" آرامش یابد. گل‌ها و حضور آن‌ها در هر محیطی باعث ایجاد نشاط و شادی خواهد شد. در کار‌های پر استرس و تنش زا که افراد به طور معمول استرس زیادی را تحمل می‌کنند، حضور گل و گیاه باعث ایجاد نگرش مثبت به زندگی، احساس شادی و رضایت، صمیمیت، آرامش و افزایش بهره وری در افراد می‌شود.

بسیاری از گیاهان می‌توانند حتی آلوده کننده‌هایی از قبیل بنزن و فرمالدئید را از هوا بزدایند که این عمل نقش مؤثری در پاک سازی هوای محیط زندگی دارد.

کودکانی که در منزل خود باغ یا باغچه دارند اصولا در مدرسه عملکرد بهتری داشته و قدرت خیال پردازی بیشتری دارند. همچنین رویش جوانه های جدید، باز شدن غنچه ها و گل ها بر تلطیف عواطف و سلامت روانی انسان ها تأثیر بسزایی دارد.

پاره ای از پژوهش ها بیانگر این است که تمرینات باغبانی باعث بهبود وضعیت روانی سالمندان شده و می توان از این برنامه در کاهش اختلال افسردگی ناشی از عوارض سالمندی استفاده کرد.

همچنین گیاهان خانگی با افزایش میزان رطوبت در فضا و کاهش گرد و غبار در محیط، می توانند اثرات بیماری هایی نظیر سرما خوردگی را کاهش دهند. گیاهان حجم زیادی از آلودگی های شیمیایی که از طریق هوا به ما انتقال پیدا می کنند را از بین می برند. آلودگی های خطرناکی که در هوای راکد خانه سبب سردرد و حالت تهوع می شوند توسط گیاهان از بین می روند؛ همچنین ذرات گرد و غباری که از عوامل آلرژی هستند را تقلیل می دهند. بیمارانی که پنجره اتاقشان مشرف به باغ یا مناظر پوشیده ازگل و گیاه است زود تر از سایر بیماران سلامت خود را به دست می آوردند.

افرادی که در محیط اطرافشان گل‌ها و گیاهان وجود دارند، به میزان زیادی آرام‌تر، مهربان‌تر، شادتر و با گذشت‌تر از دیگران هستند و می‌توانند این حس را با عکس‌العمل مثبت خود به دیگران نیز منتقل نمایند.

 

ژاله راستی عمادآبادی، کارشناس گروه بهداشت عمومی

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده,اخبار واحدها
  • کد خبری : 69598
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید