دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز
توصیه های خودمراقبتی برای مصرف گوشت ها و حبوبات
-گوشت ها به ویزه گوشت قرمز حاوی مقادیر زیادی کلسترول است. کلسترول یکی از عوامل ایجادکننده فشارخون و بیماریهای قلبی - عروقی است. پس در مصرف آن اعتدال را رعایت کنید.
-گوشت باید به خوبی مغزپخت شود. درصورتی که گوشت، خام یا نیمه خام بماند احتمال دارد که مصرف کننده دچار بیماریهای انگلی شود.
-چربی های قابل رویت را از گوشت قرمز جداکرده و سپس آن را طبخ کنید.
-پوست مرغ را پیش از طبخ جدا کنید.
-سعی کنید، بیشتر از گوشت سفید (مرغ و ماهی) استفاده کنید.به خصوص مصرف بیشتر ماهی را مدنظر داشته باشید.
-تا جای ممکن مرغ و ماهی را به صورت آب پز یا کبابی مصرف کرده و از سرخ کردن آن بپرهیزید.
-مغز و زبان علاوه بر پروتئین، حاوی مقادیرزیادی کلسترول هستند، لذا در مصرف آنها افراط نکنید.
-زرده تخم مرغ نیز حاوی کلسترول فراوان است. حداکثر سه تا چهار تخم مرغ در هفته مصرف کنید.
-از ترکیب حبوبات و غلات برای تامین پروتئین با کیفیت بالا استفاده کنید.
-از حبوبات بوداده شده (مانند عدس برشته شده یا نخودچی) و مغزها (مانند پسته ،بادام،گردو) می توانید به عنوان میان وعده های مناسب استفاده کنید. البته بهتر است این مواد کم نمک بوده و مغزها را به صورت خام (بونداده) مصرف کنید.
-مواد افزودنی به سوسیس و کالباس (به ویژه نیتریت) سرطان زا هستند. لذا مصرف روزانه این مواد توصیه نمی شوند. البته مصرف کم این مواد در حد یک بار در ماه بلامانع است. در صورت مصرف سوسیس، آب پز کردن یا کباب کردن آن بهتر از مصرف سوسیس سرخ شده است.
-از مصرف گوشت های دودی شده یا نمک سود شده (مثل ماهی دودی یا ماهی شور) خودداری کنید. این مواد حاوی عوامل سرطان زا هستند.
دکتر مسعود کریمی دکترای تخصصی آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
نظر دهید